Tålamod & Tid

Tålamod och tid fick Wille att komma ur sin bubbla

Wille, den fina, vita drömponnyn, mådde inte bra. Han trivdes inte på ridskolan, han passade helt enkelt inte att jobba som ridskolehäst. Det här uppmärksammade ridskolans kloka chef och såg till att ändra på Willes situation. Han fick på prov flytta till ett mindre privatstall, där Katarina och hennes dotter Julia skulle ta hand om honom. Julia red på ridskolan, hade ridit mycket på Wille så det kändes tryggt att ta fullt ansvar förhonom. 

Första gången jag masserade Wille var i januari 2020. Då hade han varit på det nya stallet i cirka två månader. Tror ni att han gillade massage? Nej, inte alls. De små öronen låg bakåt hela tiden och han försökte på alla sätt ignorera att jag var där överhuvudtaget. Han var som i en egen bubbla, avstängd från omvärlden. Han var spänd i kroppen och obalanserat muskladmed kraftig bakdel, tunn framdel och ganska svag på mitten. Hoppa var hans specialitet, inget annat. 

Här är Wille och Julia på ridskolans ridläger sommaren 2018. Då visste ingen av dem att Julia senare skulle bli Willes matte.

Nu hade Wille en så’n himla tur att han hamnade hos just Katarina och Julia som gav honom all tid han behövde. Tålmodigt och långsamt tog de små, små steg framåt i ridningen och hanteringen, utan press och krav. Julia satte upp mål och tränade Wille klokt med hjälp av en skicklig tränare. Wille var som sagt en duktig hopphäst, och Julia älskar att hoppa mest av allt och skulle kunna göra det jämt, men iställetjobbade hon allsidigt med Wille för att få honom stark och balanserad.

Nu, ett och ett halvt år senare, är Wille faktiskt som en ny häst. Han är välmusklad, har fått en riktigt stark – och snygg – överlinje och står stadigt med alla fyra benen i var sitt hörn (om ni förstår vad jag menar). Och det roligast av allt, tycker jag, är att han har kommit ur sin bubbla. Nu visar han att han vill och var han vill bli masserade. Han är öppen och nyfiken. Det märks också tydligt att Wille känner stort förtroende för Katarina och Julia, framför allt Julia, som han följer med blicken hela tiden när han står i stallet. 

Wille och Julia har under senare tid ställt upp i flerahopptävlingar och det har gått riktigt bra. Tålamod och långsiktighet har verkligen gett resultat.

Julia och Wille sommaren 2021 efter en Pay ’n Jump. Ser ni skillnaden på Wille från 2018?

Undrar ni om Wille ska stanna hos Katarina och Julia? Självklart! De köpte honom bara efter några månader.

Hästmassör Pia Schiller

Pias hemsida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: