Hovprat och skrittjobbet

För mig och Zigge har det stått en del stilla när det gäller träningar och tävlandet under sommaren eftersom Zigges hovar har blivit väldigt dåliga. Det har varit svårt att slå på skor eftersom det har inte funnits något att sätta sömmarna i.

Ca 1 månad fick Zigge bara gå ut i hagen och inte göra något jobb alls med ryttare på för att hovarna skulle få ta det lugnt och få växa på sig. Undertiden var Zigge öm i hovarna så vi hörde av oss till en specialist inom hovslagning och hon tipsade oss om att vi ska använda ett slags lim som man kunde bygga upp hoven med och i ”limmet” kunde man kan fästa sömmen i.

För ca 1 månad sen började vi få ordning på skoningen och Zigge hade alla 4 skor på sig.

Jag fick äntligen börja sätta igång Zigge som hade gått i hagen i 3 veckor.

Zigges hov uppbyggd med limmet

Så jag skulle börja med skritt i en vecka. Sedan trav en halv och lite lätt galopp mot den helgen. Allt skulle bara vara lätt jobb för att Zigge skulle komma igång i ett lugnt tempo.

Under den här tiden har jag börjat uppskatta skrittjobbet väldigt mycket med Zigge och även märkt att det har gjort en större skillnad på att jobba lite längre i skritt.

Jag som håller på med hoppning brukar ofta höra att dom flesta hopptränarna säga att man ska göra några ökningar i galopp för att sedan samla upp hästen i en samlad galopp, vilket är väldigt bra för att få en lyhörd häst. Men det ingen hopptränare som pratar om att hopphästen ska göra travökningar eller skrittökningar.

Men om man börjar från början och gör skrittjobbet då blir travjobbet enklare och samma med travjobbet som gör att galoppjobbet blir enklare. Jag kan tycka att ibland glömmer man den delen. Kanske för att man vill att saker ska gå fort, men det går inte att göra någon quickfix.

Nu i efterhand vet vi varför Zigges hovar har blivit såhär och det är för att vi bytte till ett annat foder i vintras som vi inte har använt oss av tidigare och det var inte något som passade Zigge, därav har hovkvaliten försämras.

Nu har Zigge blivit riden i 3 veckor och vi är redo för kommande träningar och tävlingar☺️🌟 // Clara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: