Sofie Nilsson Valles equifysiteraupet

Jag träffade Ulrika och hästen Castigo Di Valdemone Z, “Valle”, för första gången under sommaren -19, Ulrika hade rätt nyligen köpt Valle och han var importerad från Belgien. Vid mitt första möte med Valle så kunde både jag och Ulrika konstatera att Valles vänstra sida troligen blivit utsatt för något form av trauma bakåt i tiden. Han hade underliga kala fläckar vid käken, bogen och höftkammen, ungefär som att han skulle ha gått omkull och skrapat i hela sidan. Han var också väldigt svag i vänster bakben med låg muskeltonus i de muskler i bakbenet som är viktiga för hästen ska kunna jobba med ett bra påskjut, han saknade helt enkelt sin motor där. En stark motor tillsammans med en aktiverad bukmuskulatur är en förutsättning för att hästen ska kunna bära upp sin rygg och framdel ändamålsenligt.

I Valles högra sida var de flesta muskler väldigt korta och framförallt stumma, höger rygg och bakben kändes mer eller mindre som att ta i betong. När man stretchade honom så tog det emot och det var tydligt att han hade gått i obalans länge. En häst som inte jobbar i balans felbelastar vilket påverkar hästens hållbarhet. Skulle Ulrika ha ridit på utan att fokuserat på att bygga upp Valles vänstra, svaga sida och stretcha ut hans högra, korta sida så skulle han ha blivit ännu mer obalanserad. På längre sikt skulle det resulterat i en halt eller skadad häst.

Eftersom Valle var obalanserad var han inte alltid lätt att rida. Ulrika började tömköra honom en hel del och efter några uppföljande behandlingar så börjar Ulrika prata om Sussi vars uppbyggande övningar jag hade läst om på Hippson. Ulrika hade tränat för Sussi tidigare och berättade om hennes sätt att jobba med uppbyggande övningar.

Ulrika anmälde sig till Sussis “Uppbyggande träning på webben” och via Sussies erfarenhet och kunskap så fick Ulrika några få övningar för att stretcha ut Valles korta högra sida och stärka upp hans svaga vänster bakben.

Som equifysioteraput klurade jag naturligtvis på hur det kunde vara möjligt att lägga upp en bra träningsplan för en häst som man inte har sett “in real”, men resultatet av att vi jobbade i team runt hästen med våra specialkompetenser blev framgångsrikt.

Mina behandlingar hade aldrig fått samma resultat om inte Ulrika hade jobbat med Sussi övningar mellan behandlingstillfällena. Det ledde senare till att jag själv gick en kurs i Uppbyggande träning SWUS för Sussi under hösten -2020, men det är en helt annan historia.

Ulrika och Valle har jobbat systematiskt med balans, koordination och styrka och mestadels i skritt under ledning av Sussi sedan våren -19. Jag och Ulrika gjorde under tiden upp en plan med återkommande behandlingar ungefär var 8:e vecka där jag har lossade på spänningar (framförallt i i höger sida) och utvärdera hur musklerna har svarat på den uppbyggande träningen.

För några dagar sedan gjorde jag ett sedvanligt återbesök hos Valle. Han hade då fått träffa Ewa Hast (som är sadelutprovare) efter min senaste behandling då vi gemensamt vid senaste behandlingstillfället kom fram till att Valles sadel nog blivit lite för smal. Och jag blev så glad när jag såg Valle; från att man sakta kunnat ana en skillnad i form till att han de senaste 8 veckorna har han utvecklats i raketfart.

Han har aldrig känts så liksidig tidigare. Och jag är rätt övertygad om att det kommer vara ännu tydligare skillnad om 8 ytterligare veckor när han nu också fått sadeln korrigerad.

Det är så otroligt givande och roligt att göra skillnad för ekipage och särskilt när man får göra det tillsammans med en plan mot samma mål. Ingenting är omöjligt, ibland är bara tålamod och ett bra team allt som krävs.

Sofie Nilsson, Equifysioterapeut.

Instagram: team _easy_place

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: