Uppbyggande Träning på distans

Här kommer en berättelse om Ulrika & ”Valle”. Ett år har gått sen vi började med Uppbyggande Träning på webben Här kommer först Ulrikas berättelse, det är så intressant att varje häst har sin egna historia. Jag är så stolt över hennes jobb med de Uppbyggande Ridövningar som byggt denna häst. En väl planerad träningsplan och varierat arbete. Läs och inspireras av deras resa från början till nu / Susanne

I april 2019 landade Castigo Di Valdemone Z kallas till vardags Valle 5 år som är av rasen Zangersheide hemma hos mig efter att jag varit och träffat och provridit honom en gång, både jag och mina döttrar kände direkt att han var den individ vi letat efter.
Han verkade ha ett bra psyke, rätt storlek och hade otroligt snälla ögon, blixtförälskelsen slog ner i oss direkt.
Jag som efter att tidigare tagit fått tagit bort den häst som jag delat med min dotter letade nu efter en alldeles egen häst och mina önskemål var att hitta en trevlig allroundhäst som jag kunde ha roligt tillsammans med.


Vad vi inte såg i och med vår blixtförälskelse eller så var det av ren okunskap, var att han var sned i sin kropp, den högra sidan var högre än den vänstra men vad såg och valde att inte att lägga någon vikt på på var att han hade ett flertal ärr på den västra sidan så nått trauma har han varit med om tidigare i sitt liv, dessutom gick han igenom besiktningen utan problem. Att analysera en hästs kropp vid köp är något jag lärt mig nu för hans oliksidighet har krävt mycket jobb mer än vad jag förstod där och då.

Som jag tror att många gör så var jag ganska snabb med att börja rida min nya kille eftersom man tror att har man köpt en ridhäst så är det precis vad man gör med den, men nu vet jag bättre än så och det är faktiskt inte helt fel att vänta med ridningen tills man har börjat känna varandra bättre från backen och att det finns tusen andra sätt att träna sin häst uppsuttet och för den normalpresterande hobbyryttaren jag är så finns det ingen panik att hetsa.

Det jag nu upptäckte var att han blev rätt stressad i ridningen , snabba korta steg i både skritt och trav och hade väldigt svårt att stå still och när vi inte förstod varandra så hände rätt ofta att han fick i backen och reste sig vilket fick mig att helt oförberett bli otroligt ridrädd, nått som skulle vara roligt förvandlades till magont och oro inför varje ridtur.
Eva Hast från Bollnäs Trav och Rid som hjälpte oss med att prova ut en sadel till Valle håller på med western och pratade varmt om natural horsemanship vilket fick mig att inse att det också där fanns mycket att jobba med och att det fanns många olika träningsdörrar att öppna till nya världar , hon sa också att jag köpt en häst som med lite tid skulle kunna gå genom eld för mig, vilket så stärkte mig för att kämpa på mot min rädsla.


Det var även hon som gav mig ett tips om en duktig equifysiterapeut vid namn Sofie Nilsson som sen blev en viktig pusselbit i vårt team då hon under hösten 2020 gick en utbildning för just Sussi.

Jag började läsa på om att hantera sin rädsla och att hantera hästar från backen och kom ett steg framåt , tog också hjälp utav en tränare som fick mig att komma i gång med tömkörning vilket jag i dag tycker nästan är roligare än ridningen.
Jag hade med min förra häst ridit för Sussi Widner och saknade nu hennes otroligt peppande träningar nu mer än någonsin.


Men eftersom jag hade hennes tänk och träningsupplägg och övningar fast i benmärgen sen förut så började jag lägga ut bommar på backen både på längden och tvären och helt plötsligt kunde jag göra ett vettigt träningspass igen utan att känna kravet att det skulle ske i trav och galopp.


Att just behöva trava och galoppera sin häst var nått jag upptäckte var som ett osagt måste från andra tränare för att genomföra en ordentlig träning.

I april 2020 anmälde jag mig till Distansträning för Sussi något som fungerat mycket bättre än vad jag någonsin kunde tänka mig .
Jag skickade bilder på Valle till henne och hon analyserade snabbt hans oliksidighet och vi fick en balans/ koordinations och en styrkeövning att göra en gång i veckan i anpassade intervaller för att bygga den vänstra sidan och stretcha den högra sidan.
Efter ca 4 veckor så skickade jag nya bilder och vi har hade avstämmningsprat där vi tillsammans gjorde analyser om hur övningarna fungerat och fick instruktioner och intervaller på nya övningar som vi faktskt kan göra både uppsuttet och på töm.


Så har vår träning med Sussi nu snart fortsatt i ett år och resultatet utav den talar för sig själv på Valles kropp som blivit både större, mjukare och framförallt starkare.
Vilket märks tydligt nu då han både på töm och vid ridning rör sig mer avslappnat och lugnare än förut.


Jag har under dessa snart 2 åren med Valle lärt mig så otroligt mycket tillsammans med honom och upptäckt att det finns så mycket mer att göra med sin häst än att sitta på ryggen , jag ångrar i dag inte en sekund att just den hästen hamnade hemma hos mig för han var ändå den rätta för mig.

Är också så glad och tacksam över det team vi fått ihop runt oss där jag nu känner peppning och stöttning i vår träning mot våra mål.


Först och främst Sussi samt Sofie som kommer varannan månad och stämmer av Vallemannes kropp ,vi en riktigt bra hovis samt sadelprovar Ewa som två gånger under dessa år fått bredda vår Wintecsadel med nytt koppjärn vilket också säger sitt om vårt kroppsbyggande samt en stor eloge till vår duktiga dressyrtränare Maria som peppar oss i det arbetet.


Vi jobbar tacksamt vidare med vår träningsplan mot våra mål och glömmer inte att meningen med att ha häst är att de ska vara roligt att umgås med varann oavsett vad man gör. / Ulrika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: