Training opportunity vs Stupidity

I senaste avsnittet av min och Annas podd “Lika barn nörda häst” pratar vi om skillnaden mellan “training opportunity” och “stupidity” – träningsmöjlighet och ren idioti.

Jag är ute och går med en av våra träningshästar. Han är hos oss för att han stänger ner och går in i panik när han blir rädd eller inte förstår, något som lett till situationer som blivit farliga och lett till både en och två sjukhusbesök. I en månads tid har vi tränat tillsammans hemma på Billby. Från början innebar våra träningspass i mångt och mycket att ta oss fram och tillbaka mellan hage, stall och stallplan. Något avvikande i miljön kunde leda till ett panikanfall eller ett tvärstopp. Reaktionerna var antingen stora eller helt obefintliga. Fullt kaos eller totalt avstängd.

Vartefter miljöerna hemma på Billby började bli bekanta kunde vi vidga vyerna – ta oss till nya hagar eller ridbana för att träna på samma moment där. Den ständiga frågan: Kan du vänligen lyssna på mig, även när du missförstår eller är rädd? Jag lovar att hålla dig säker.

För hästar finns generellt sett tre typer av reaktioner på rädsla: Att bli aggressiv och slåss, att stressa upp sig och fly, eller bli förstelnad och stänga ner. Alla tre reaktionerna gör det svårt för oss att träna hästen. Därför behöver vi öva hästen på att slappna av och lita på att inget ont kommer hända den. Även om du är rädd, även om du missförstår eller är osäker, snälla slappna av och lyssna.

För att lära in ett nytt sätt att agera, övar jag till en start hästarna i en säker miljö. Väderomslag, saker som far runt, publik, barn, hästar i andra hagar som galopperar runt eller oväntade händelser, allt detta ser jag som ett tillfälle att träna. Vartefter hästen förstår mig bättre, utökar jag vår gemensamma värld. 

Tillbaka till nuet. Jag är ute och går med en av våra träningshästar. Vi har inte lämnat gården många gånger eftersom han fram till nu varit för osäker. Jag går inte ut med hästarna förrän jag känner mig säker på att de inte kommer skada varken mig eller sig själva om något oväntat händer. Nu var det dags. Vi går rakt upp i skogen och kliver efter en liten stund rakt in i ett vildsvinsstråk. Training opportunity or stupidity? Vem vet? Men här står vi och hästen får panik.

Jag leder ingen häst in i ett vildsvinsstråk medvetet. Inte för att det vore idiotiskt, utan för att jag inte ännu träffat många hästar som är så hundraprocentigt trygga med mig att de med lugn kan hantera spåren, doften och närvaron av vildsvin. Att sätta hästarna i en situation som jag inte kan reda ut – det är stupidity. Men nu står jag här, och detta måste bli en training opportunity. För vad är alternativet? Att låta hästen skena hem, med mig hängades i linan?

Situationen kräver ett djupt andetag och ett fejkat lugn. Ytan är stor nog för mig att släppa ut hästen på en volt och jag kan upprepa de övningar vi gjort hemma. Han är spänd, orolig och försöker emellanåt fly. Situationen är mer än vad han kan klara av – men det är min uppgift att förklara för honom att han är trygg.

Det tar en god stund att övertala min vän om att hans panik inte är helt befogad. Särskilt när min egen puls är så hög. Jag måste spela lugn, för även om han ser igenom det så hjälper det oss framåt. Andas lugnt, prata lugnt, undvika stora kroppsrörelser. Jag använder alla signaler jag har för att utsöndra lugn. Här är allt lugnt. Detta är bara ännu ett träningstillfälle, om än med lite högre intensitet än tänkt.

Efter en stund kan vi lämna platsen. Hästen är knappast avslappnad, men han lyssnar på mig och vi kan gå därifrån på långt, slakt grimskaft. Han börjar sakta andas igen. Han har överlevt. Vi har överlevt tillsammans, och jag har gjort mitt bästa att ge honom en under omständigheterna okej upplevelse. Förhoppningsvis landar detta på pluskontot. Insättningar och uttag. Jag lovar att hålla dig säker. Jag lovar att om du lyssnar på mig, ser jag till att vi alltid överlever. Jag ska göra dig modig. Tillsammans med mig är du trygg.

Vi finns på www.billbyhastcenter.se och under prefixet Billby Hästcenter på FB och Instagram. Du hittar oss även i podden ”Lika barn nörda häst”, som finns där poddar finns.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: