5 saker du kan göra med din häst nu när det blir kallare

Jag tänkte skriva om lite tips man kan använda sig av nu när det blir lite kallare, mörkare och marken blir hård.

Det blir oftast en liten ofrivillig vintervila nu på vintern eftersom ridbanan är hård och marken utanför är hård. Om man inte har tillgång till ridhus är det svårt att rida som vanligt på vintern. Här hos mig så är det inte tillräckligt mycket med snö och marken är hård, med andra ord går det bara att skritta. Så därför tänker jag dela med mig några övningar och saker man kan göra för att hålla hästen igång.😊

Dom flesta underskattar skritten och det är något man inte skall göra. Om man inte kan jobba sin häst i skritt, hur ska man då kunna jobba den ordentligt i trav eller galoppen och just på vintern blir det lätt mycket skritt. Dessutom är skritten väldigt stärkande för leder och senor.

1.

Det jag brukar göra som jag tycker man får mycket bra effekt av är att göra tempoväxlingar i skritt. Gör 10 korta steg i skritt och 10 längre steg i skritt. Det blir ett dragspel i hästens kropp och då blir hela kroppen uppvärmd. Denna övning kan man göra både på väg och på ridbanan.

•Det man ska tänka på är hästen inte ska resa på huvudet när man övergår till en kortare skritt eller tvärsom. Det är bra om hästen går i en lång och låg form så att den arbetar med ryggen.

•Börja räkna dom 10 stegen när hästen är i den takten du vill ha så att alla steg blir lika långa eller korta.

2.

En till sak man kan göra är skänkelvikningar för att stretcha igenom hästen och får den mjuk i sidorna. Skänkelvikningar kan man jobba både ute och på ridbanan.

•Hästen ska inte rinna iväg i skenkelvikningarna utan då är det bättre och ta några steg rakt fram eller göra halt för att sedan börja om. Se också till att hästen är rak så den inte går före med bogen eller baken.

3.

Jag tycker jättemycket om å jobba halter före, över och efter bom. Det har jag gjort mycket. Din häst måste då ha extra koll på vart han sätter hovarna. Jättebra för din häst som har mycket i huvudet och behöver jobba med huvudet. Jag brukar göra den här övningen med bara två bommar och inte fler efter varandra.

•Ta allt i hästens takt.

•Du som ryttare kan inte säga vart hästen ska sätta hovarna utan de får den lista ut själv.

4.

Alla dagar har man inte ork att rida och det blir lätt så nu när det blir mörkt tidigt och det är kallare. Det man måste komma ihåg är att alla pass gör skillnad. Det räcker ibland med att gå 10-25 min fram och tillbaka i stallgången. Vänd vänster – sträcker igenom högersidan och vänd höger – sträcker igenom vänster sidan.

5.

Vanliga uteritter eller vanliga gåturer i skogen tycker jag är jättebra.

Min Zigge är en väldigt vaken häst och vill helst alltid ha något å göra. Därför kan en promenad i skogen vara väldigt skönt för honom. Då han får tänka lite själv. Efter att jag har ridit ut eller gått på promenad med honom känner han sig väldigt belåten.

Om det är mörkt kan man alltid ta en ficklampa/ pannlampa och kom ihåg reflexer☺️

// Clara❤️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: