I zickzack

I början av augusti så gick det årliga Sussilägret av stapeln i Arvika. Varje år har vi ett läger på en anläggning en bit bortanför Arvika där hela gänget samlas och grottar ner oss i den uppbyggande träningen i några dagar. Efter att jag köpte Iris för 2 år sedan så har hon fått hänga med dit.

Det är en intensiv helg minst sagt. I år var den 3 dagar, 2 ridpass på fredag och lördag och ett pass på söndag. Även om jag försöker förbereda Iris så blir 5 pass på 3 dagar tufft. Det som var härligt i år var att hon inte kändes fysiskt trött efter något av passen, hon blev mer mentalt trött. Hon är i bättre form än vad jag tror, jag ser fortfarande den lite väl runda hästen som i januari knappt orkade galoppera 2 varv i ridhuset lös innan hon flåsade ordentligt. Nu har hon ett lagom hull och en helt ok kondis, det känns som att orken aldrig tar slut vilket är en härlig känsla.

Eftersom det blir många pass så brukar jag tömköra sista passet. Jag tycker det är lagom sista dagen, speciellt med tanke på att vi hade några timmars hemfärd på eftermiddagen. Jag ville helt enkelt inte att hon skulle vara alltför trött när hon stod på transporten.

Sussi brukar hitta på roliga övningar på töm, denna gång var inget undantag. Vi gjorde en övning som vi kallar zickzack. En rolig övning som funkar lika bra på töm som uppsuttet. Lite beroende på hur man gör övningen kan man träna både styrka och koordination. Vi gjorde den dock som en koordinationsövning. Vi hade 4 bommar enligt bilden.

Vi inledde med att bara skritta över bommarna för att visa Iris övningen. Vi alternerade sedan med att gå långsamt över bommarna och gå snabbare över dem. Om Iris får välja själv går hon gärna långsamt över. Därför bad jag henne länga på stegen över fler gånger än jag bad henne gå långsamt. Det märktes redan efter att ha gått över några gånger att det släppte i högersidan där hon fortfarande kan vara lite kort.

När vi gjort detta några varv med lite trav och galopp emellan så lade vi till halter över först en bom och sedan flera av bommarna. Detta tränar verkligen koordination och proprioception. Halt över bom är något vi har tränat på sedan innan så det var inga större problem för Iris. Vi ökade därför svårighetsgraden genom att efter varje halt backa tillbaka över bommen innan vi gick över den igen. Denna övning tyckte Iris var desto svårare. Jag tyckte dock inte det var någon större skillnad mellan varven, vilket var bra. Vi lade även in återhämtning mellan intervallen.

Denna övning kan man göra hur mycket som helst med, det är bara fantasin som sätter gränser.

Iris var jättefin under hela helgen! Hon har utvecklats väldigt mycket under det sista halvåret, vilket är fantastiskt kul! Veckan som följde fick hon ta det lite lugnare, mycket skritt ut i skogen på töm.

Hon känns väldigt pigg och fräsch!

Ha de gôtt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: