Uppbyggande ridövning på töm – Tårtan

Som många vet är jag väldigt förtjust i tömkörning som träningsform. Här kommer därför min favoritövning ur lagret av uppbyggande övningar som är roliga att göra på töm.

“Tårtan”

Tema: Styrka – Tempoväxlingar

Passar alla typer av hästar, men svårighetsgraden och intervallen ska anpassas till individen. Börja i skritt!

Såhär gör du:

Dela upp en stor volt i fyra lika stora tårtbitar. Om du har tillgång till bommar, lägg gärna ut en bom per fjärdedel, för att ha tydliga markörer för vart du ska göra dina tempoväxlingar (se bild). 

Du börjar övningen i skritt. Mellan de första två bommarna ber du hästen skritta så långsamt som möjligt, gärna ett steg i taget. Hästar som har svårt att gå sakta kan med fördel göra halter ibland. Mellan nästa bompar ber du hästen länga skritten.

När du analyserat om hästen har lätt eller svårt för något av momenten (länga/korta) så anpassar du intervallen, t ex två bompar korta steg (för hästen som har svårt att korta) och ett bompar långa steg. Kom ihåg att växla varv regelbundet och att gå ur övningen en stund i samband med varvbyte. 

Målet är en häst som kan både skritta, trava och galoppera korta och långa tårtbitar i självbärighet och balans, utan att ligga på i handen. Var aktsam så att du inte blir statisk när du kortar stegen. Be hästen korta, ge eftergift när den försöker och påminn hellre igen än bli för hård i handen. Om hästen inte orkar korta så mycket som du önskar, är lösningen inte att bromsa mer med handen. Hästen är antagligen inte redo för uppgiften än. Testa istället att lägga halter eller små volter runt bommarna. De flesta hästar kommer ofta tillbaka i tempo när volten minskas och du kan på så vis förbereda hästen för att klara övningen bättre och bättre.

Som jag ser det finns det ingen poäng i att göra övningen i trav eller galopp förrän hästen klarar av att göra den i skritt. Jag tömkör gärna på kapson, så får hästens mun vila. Ofta upplever jag hästarna som tömkörs på kapson mer harmoniska och risken för att du av misstag drar hästen i munnen vid t ex oväntade glädjeskutt försvinner.

Övningen bör, som vid all tömkörning, genomföras utan inspänningstyglar. Om du känner dig osäker på att tömköra utan inspänning, be en duktig tränare i tömkörning om hjälp. 


OM MATILDA OLOFSSON / TEAM HULIGANEN:
Utöver att blogga för den här fantastiska bloggen arbetar jag med träning för långsiktig hållbarhet genom mitt företag Stockholm Hästutveckling. Du hittar mig primärt på min anläggning Billby Hästcenter i Sigtuna. Jag är diplomerad i Susanne Widners Uppbyggande System och är bokningsbar för både uppbyggande träning och tömkörning samt kurser och clinics i det uppbyggande systemet, målsättning och träningsplanering.

Kontakt: matilda@stockholmhastutveckling.se
Facebook: Stockholm Hästutveckling och/eller Billby Hästcenter

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: