Blomman

Blomman är väl en övning de flesta känner igen och har gjort någon gång, men det är en bra övning man kan variera hur mycket som helst beroende på vad hästen behöver träna på och på vilken nivå man vill lägga träningen.
Jag lade upp denna övning enligt bilden nedan, med en bom på vardera långsida och kortsida.

Man kan placera bommarna närmare varandra, det beror helt på vad man vill använda övningen till. Min tanke var att i skritt och trav fokusera på att ställa inåt och utåt för att sträcka och korta sidorna. Planen var även att avsluta med att rulla bommarna i galopp.

Vi började med att bara skritta linjerna på lite halvlång tygel. Iris var pigg men ändå mentalt med mig. När vi skrittat igenom ett par gånger så började vi med att skritta övningen ställd inåt i respektive volt och jogga mellan bommarna. I skritt kändes hon jämn i de båda varven så efter att ha gått ett par varv så gick vi vidare till nästa övning. Jag ställde då Iris utåt över de bommarna som låg på långsidorna och travade ställd inåt över bommarna på kortsidorna. Här föll hon in lite i traven i vänster varv då hon var ställd inåt och hade det lite svårare utåtställd i höger varv. För Iris del varierar det här lite från gång till gång konstigt nog. Jag har lärt mig att inte ha några förväntningar på vad som kommer att vara lätt eller svårt i en övning, även om vi gjort övningen förut. Det jag är övertygad om kommer vara den lätta respektive svåra sidan stämmer ändå ofta inte. Vi tar det från dag till dag helt enkelt.

I och med att hon hade det svårare i vänster varv inåtställd och höger varv utåtställd för dagen så gjorde vi extra volter. Ett varv i blomman kunde exempelvis se ut såhär: skritt 1 volt inåtställd till höger över långsidebom, byte till volt 2 varv inåtställd till vänster över långsidebom, trav 2 ggr över kortsidebommen (1 helt varv) utåtställd till vänster, trav över kortsidebom utåtställd till höger osv. Så rullar det på med olika varv på volterna beroende på hur hon känns. Vi snurrade såhär ett tag, självklart med ett par skrittpauser emellan.

Vi galopperar volter så att man hela tiden tar bommen bakom den föregående. I och med att vi hela tiden rundar bommarna på yttersidan så blir det stora och svagt böjda spår och Iris har det lättare att balansera sig. Volterna är bra för henne då hon tenderar till att accelerera mycket om vi enbart rider på raka spår, det går fortare och fortare helt enkelt. Hon hade det märkbart svårare i vänster galopp i denna övning, vilket inte var helt oväntat för min del. Vi började med att galoppera 8 bommar i vardera galopp med skritt emellan. I och med att vänster var svårare så gjorde vi ytterligare 8 bommar i vänster galopp och enbart 4 i höger galopp. Sedan var vi klara för dagen.

Att leka lite med att ställa inåt och utåt på lite olika linjer i olika gångarter tycker jag oftast ger en mentalt avspänd häst som är uppmärksam på ryttarens hjälper. Det funkar i alla fall för Iris del.

Ha de gôtt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: