5 bommar och styrka

Iris är verkligen i en uppåtspiral när det kommer till hennes utveckling, det har hänt jättemycket i vår. Det känns som att hon bara blir bättre och bättre för varje pass!

Iris har egentligen inte haft svårt för något vi har provat, sålänge hon är med mig mentalt. Blir hon däremot minsta spänd så låser det sig totalt. Hon har självklart inte varit liksidig från början utan hon var som majoriteten av hästarna, det vill säga kort i högersidan. Detta har vi dock fått någorlunda ordning på och hon är numera relativt liksidig i både skritt och trav, beroende på svårighetsgraden på övningen förstås.

Iris är en känslig och reaktiv häst, vilket har både sina för- och nackdelar. De dagar då allt stämmer är hon fantastiskt rolig att rida. Hon reagerar på tanken nästan. Nackdelen är att hon lätt blir spänd och i och med att hon reagerar på minsta lilla från min sida så ställer det stora krav på mig som ryttare. Om jag tappar balansen eller gör för mycket så kommer jag garanterat få en reaktion från hennes sida, vilket kan resultera i spänning för hennes del.

Vårt största problem har än så länge varit galoppen. Hon har tyckt det varit svårt med balansen i fattningen, vilket leder till att hon antingen skjuter iväg framåt (höger galopp) eller skjuter ifrån jämfota med bakbenen (vänster galopp). För min del så har det varit svårt att vara följsam i fattningarna, vilket då har resulterat i att jag tappat balansen och hon blir spänd och i princip drar järnet i galoppen. I och med att hon är känslig så vet hon när det är dags för galoppen, förmodligen så gör jag något som hon reagerar på, vilket då resulterat i att hon spänt sig redan innan vi ens har galopperat något. Man skulle kunna säga att det blivit en ond cirkel som vi har haft svårt att bryta.

Ett stort fokusområde i vår har därför varit att avdramatisera galoppen, vilket vi mestadels gjort ute i skogen. Nu har vi äntligen kommit så långt att vi kan galoppera lugnt på banan och vi får ofta till lugna fattningar. Så länge jag håller balansen såklart. Att något så grundläggande som att göra en lugn galoppfattning med bibehållen balans kan kännas som en enorm seger är helt otroligt. Jag har senaste månaden även kunnat lägga övningar i galopp, vilket för bara ett halvår sedan inte fanns på kartan.

Trav- och galoppbommar brukar vara en bra grund för ett styrkepass och jag försöker numera lägga in ett sådant pass per vecka. Veckans styrkepass involverade 5 bommar enligt bilden nedan.

Denna övning går att rida från båda håll. Eftersom Iris aldrig gjort denna övning förut började vi med att skritta linjerna, över de tre bommarna och ut över den ensamma bommen. Vi gick varannan gång till vänster och varannan bom till höger. Iris var jämn åt båda håll så vi gick över till att skritta de tre bommarna och trava den ensamma bommen. Även detta var utan problem och hon kändes lika i de båda varven. Efter detta travade vi hela övningen, vilket hon också gjorde utan svårigheter. Allt detta gjorde vi i följd utan paus. När Iris fått skritta lite så vände vi på övningen, vi travade över den ensamma bommen och sedan rakt över de tre bommarna. Hamnade vi dåligt på en bom lade vi en volt och tog om den, vilket inte behövdes så många gånger.

Hon kändes fin i traven och var mentalt avspänd så jag beslutade mig för att vi även skulle lägga in galoppen. I och med att vi har haft lite svårigheter i fattningarna så lade jag en volt för att hjälpa henne fatta rätt galopp. Vi travade över de tre bommarna och skulle vi över den vänstra bommen (höger galopp) så lade jag en volt till höger då jag fattade galopp för att sedan fortsätta ut över den ensamma bommen.

Detta gick riktigt bra, långt över förväntan! Vi kunde till och med göra en fattning åt vardera håll utan volten till hjälp. När vi rullat i denna övning ett par intervall med skritt emellan så avslutade vi med att rulla i galopp i en stor 8-volt enligt nedan.

Iris var fantastiskt fin och bibehöll en bra galopp genomgående under övningen. Hon bytte till och med galopp över bommarna majoriteten av gångerna. I de fall hon inte gjorde det bröt vi av och fattade rätt galopp.

En fin utveckling på en fin häst!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: