2 övningar i 1 (stretching)

Ni läsare har inte hört så mycket av mig på sistone. Och det är för att jag har haft mycket i skolan eftersom jag går ut 9:an.

Men nu är jag tillbaka. Idag tänkte jag tipsa er om några stretching-övningar som jag använder mig av.

En klassisk stretching-övning är skänkelvikning. Man kan aldrig göra för bra skänkelvikningar, utan man kan bara utvecklas mer och mer. Just skänkelvikningar stretchar man höfterna och bogarna med.

Jag tar hjälp av skänkelvikningarna för att lösgöra mina hästar, men även för att öka smidigheten i frambenen när jag hoppar (om hästen inte har några knutar eller låsningar i höfterna eller bogarna då har dom lättare att lyfta benen ”uppåt”.

Såhär brukar jag rida skänkelvikningar:

Jag startar vid K eller F beroende på varv. Jag gör skänkelvikningar lite över medellinjen. Sedan gör jag en sväng tillbaka till det varvet jag var i. Den långsidan jag rider rakt fram brukar jag göra lite ökad skritt, trav eller gallop. (Men kom ihåg att inte öka förens hästen är rak!) Jag föredrar att göra skänkelvikningarna i skritt. Men gör dom även i trav.

En annan övning som jag gillar är öppnor. Detta gör så att hästen stretchar igenom nästa hela kroppen. När man gör öppnor så måste hästen arbeta med sina bakben / ”sätta sig på bakbenen”. Vilket ger väldigt bra styrka till även hopphästen.

Såhär tränar jag öppnor:

Tänk dig att varje streck jag har ritat är ett steg för hästen. Först går du 8 steg i öppnor från staketet (se bild). Sedan byter du riktning och gör 8 steg i öppnor mot staketet (se bild). När du har gjort detta en stund så tar du en paus och skrittar, travar eller galopperar runt ridbanan så hästen får sträcka ut. Sedan när du går tillbaka till övningen (om 8 steg kändes bra) så gör du 6 steg istället för 8 steg. Och byter riktning vid de sjätte steget. Jag brukar gör från 8 steg – 2 steg.

Själva övergången som ger den mesta stretchingen. Så det blir mer intensitet desto förre steg du tar.

KOM IHÅG ATT BYTA VARV! ( Gör mer i varvet där det är svårast )

// Clara Hartmann

Följ mig på Instagram för att se mer av mig och mina hästar: @claraharrtmann

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: