Är en tur i skogen en prestation?

Vad som än händer, hur det än bli i världen och med mina planer att tävla så kan inget slå detta. En tur i skogen med mina bästa vänner. Jag vänder mig om, släcker lampan, säger God natt och stänger stalldörren. Går över gårdsplan genom mörkret med vetskapen om att imorgon är en ny dag och ingenting är omöjligt”

Detta var de avslutande meningarna på mitt förra blogginlägg. Ett inlägg som kanske kan kännas lång ifrån att handla om uppbyggande träning, bygga en hållbar häst och så vidare. Själv vill jag hävda motsatsen. Förra inlägget handlar för mig inte bara om en tur i skogen utan om att se på hästägarskap från en annan vinkel. Att tolka resultat på olika sätt och värdera din och din hästs prestation utifrån flera perspektiv.

Vad är egentligen en bra prestation för en häst? Är det när hästen vinner dagens dressyrprogram? Är det när hästen kommer först över mållinjen? Är det när hästen får noll nedslag? Är det när hästen på snabbaste tid tar sig runt hoppbanan? Tittar man på dessa exempel så är dessa prestationer inte kopplade direkt till hästen utan till dig som ryttare. Detta är mått på en ryttarprestation, självfallet i team med sin häst, men vem kan säga att de är bra? Vem kan egentligen säga att ryttaren presterade sitt bästa bara för att den vann sin klass? Vem kan säga att hästen presterade sitt bästa för att den komma etta? Ingen kan göra det egentligen men vi gör det för att det är så vi pratar om en bra prestation. En bra prestation är oftast när vi är bättre än någon annan, när vi kommer före någon annan eller bara utför något bättre i förhållande till någon annan. Men borde man inte tänka på ett annat sätt? Borde inte det viktigaste vara att se sin egen unika prestation och jämföra den med sig själv utifrån de förutsättningar jag har? 

Alla människor och djur har olika förutsättningar och talanger. Vi har alla mer eller mindre lätt för vissa saker och det är ju också det som ligger till grund för vad vi behöver träna. Alla hästar behöver uppbyggande träning men utifrån sina förutsättningar. Jag har i tidigare blogginlägg skrivit om hur viktigt det är att se hästens förutsättningar och bygga utifrån dem men glöm inte att även mäta din och hästens prestation i förhållande till det. Se vad just ni har åstadkommit tillsammans och mät ifrån där ni började. Låt inte någon annan bestämma för dig och din häst vad som är en bra prestation utan våga göra den bedömningen själv och våga vara nöjd.

Jag måste själv påminna mig om detta när jag tränar Virre och Megalo. Båda mina hästar fyllde i år 10 år och jämför jag deras prestation i förhållande till t.ex. utbildnings skalan så är vi riktigt dåliga. Men vågar jag titta närmare och verkligen se vad vi har åstadkommit utifrån våra förutsättningar är jag mer än nöjd. Ni som har läst mina tidigare inlägg vet att båda mina hästar är utdömda och att vi har haft en lång och krokig resa tillsammans. Jag menar inte att vår krokiga och långa resa är ett försvar till varför vi inte kommit längre i utbildnings skalan men den måste vara utgångspunkten när jag bedömer min och mina hästars prestationer. Jag kan inte ens jämför Virre och Megalos prestationer med varandra för de har helt olika förutsättningar.

Vad har då uppbyggande träning, hållbar häst och prestation med en tur i skogen att göra? Jag har utifrån mina hästars förutsättningar lyckats byggt dem med uppbyggande träning att bli så pass hållbara att vi kan träna i skogen tillsammans. Det tycker jag är en bra prestation utifrån våra förutsättningar! 

Vem bestämmer din prestation? Du eller din omgivning?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: