Balans balans balans

Under Sussi-kurserna i Arvika står jag oftast med Sussi under lektionerna och får se många olika hästar göra många roliga övningar. Under förra kursen gjorde de en variant av solfjädern jag inte gjort tidigare men som jag direkt tänkte att jag måste prova med Iris. Sagt och gjort, under förra veckans koordinationspass hade vi tema solfjädern och halt framför och över bom. Vi gjorde detta på töm.

Ibland blir jag inte riktigt klok på vilken sida som är bättre respektive sämre i Iris fall. Det känns som att hon byter sida titt som tätt och det stämmer aldrig överens med mina förväntningar på hur hon ska bete sig under en övning. Jag har fått inse att vi får ta det pass för pass, att helt enkelt se hur hon är för dagen och utgå från det. Ibland är det även svårt att veta vilken sida som är svårare då hon gör det jag ber om i båda varv fast hon gör på olika sätt. Jag kan tycka det då är svårt att avgöra vilken sida som är svårare, vilket innebär att jag i de fallen ofta gör lika mycket åt båda håll.

Hursomhelst, tillbaka till övningen. Den bestod av 2 st solfjädrar enligt bilden nedan.

Vi började med att skritta rakt upp på medellinjen och lade volter över vardera solfjäder, det vill säga vi skrittade rakt upp, lade en volt till vänster över solfjädern, skrittade rakt igen för att sedan lägga en volt till höger över den andra solfjädern. Efter sista volten gick vi varannan gång till höger och varannan gång till vänster och joggade långsidan upp för att sedan börja om. Gjorde vi en dålig solfjäder så gjorde vi en till direkt så att vi hela tiden körde en bra solfjäder åt vardera håll. Detta tycker jag är ett bra sätt att få till fler varv åt det svåra hållet utan att behöva tänka alltför mycket, man gör en BRA åt vardera håll innan man fortsätter. Då blir det automatiskt fler åt det svåra hållet i och med att volten/solfjädern i det svåra hållet förmodligen inte blir lika bra direkt.

Iris kändes jämn i sidorna så jag lade till en halt framför första bommen i båda solfjädrarna. Vi körde detta några varv men det var inga större svårigheter för henne och hon var fortfarande lika bra åt båda håll. Nästa steg var att lägga till fler halter över bommarna. Sagt och gjort, vi gjorde då en halt framför första bommen, tog 2 steg och gjorde en ny halt. Hon stod då med första bommen under magen. Sen tog vi ytterligare 2 steg och ny halt så att hon hade den första bommen bakom sig, den mittersta bommen under magen och den tredje bommen framför sig. Detta var en riktig tankenöt att knäcka för Iris, hon tyckte det var svårt. Det positiva är att hon tyckte att det var lika svårt åt båda håll, vilket tyder på att hon ändå är relativt liksidig. Vi körde några varv med detta innan vi avslutade med lite galopp i vardera varv.

Detta var en övning där hon verkligen var tvungen att tänka till om vart hon satte fötterna, vilket är den typ av övning jag oftast gör på ridbanan då hon har en tendens att bli lite spänd där. Tankeövningar är de bästa övningarna för att hon ska bli mentalt avspänd!

Summa summarum – en avslappnad och glad häst!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: