Hästens Bakdel = Motor

Vad vi än tränar & tävlar håller nog alla med om att det är bakdelen som är hästens motorn. Rätt styrka och balans för att kunna utföra det vi vill. Vi är också alla överens om att hästen måste vara liksidig för att vara hållbar.

Här står hästarna med lika tryck på bakbenen efter en bra uppbyggande ridövning
Med mig, Anna & Matilda

Men jag som tränare möter ofta hästar med dålig ”motor” och oliksidighet. En enkel förklaring är att det är för mycket driv eller för lite driv. Många hästar använder sin bakdel ojämnt, vanligast är kort höger bak som driver mer och vänster bak som inte jobbar lika mycket eller på samma sätt som höger bak. Man ser det oftast som en rörelse störning ett kortare steg bak.

Ex. Kortare höger bak.

I skritt ser hästen kortare ut i sitt högra bakben och går ett kortare steg med mer tryck och längre och mindre tryck i det vänstra.

I traven så jobbar hästen med diagonala benpar i en tvåtakt.

Det jag beskriver med kort högerbak och längre vänster bak gör att diagonalen blir ojämn.

Svag vänster bak kort höger fram gör att travens diagonaler blir ett problem.

En sån häst ”springer mer i vänstervarv pga ett starkt påskjut höger bak och går mindre fram i höger varv pga mindre påskjut vänsterbak.

Ojämnt bakdels påskjut påverkar även galopperna. Vanligaste är att högergalopp är mer bärig men svag vänster ytter sida kan göra att hästen faller innåt och inte lyfter lika bra i höger galoppen. Vänster galoppen är oftast luftigare för att hästen bär sig på sin högra ytter sida, men inte lika ridbar pga ett svagare vänster bak,

Oliksidig häst = mer skadebenägen och inte lika ridbar i höger och vänster varv.

Målet -> En liksidig häst

Metoden -> Uppbyggande träning

Rakriktningen för en mer liksidig häst på denna bild sträcker Claras häst högerbak och belastar vänsterbak

När hästen inte är liksidig så löser man det med en bra skrittövning. Där du sträcker högerbak och belastar vänster bak. ( ex. kortare högerbak)

Om hästen har ett kortare steg högerbak så måste den stretcha muskulaturen så att höger bak jobbar med längre muskler då kommer automatiskt vänsterbak bli starkare och ta mer belastning.

Om hästen har ett svagare vänsterbak så behöver hästen stärka vänsterbak och sträcka ut högerbak. Vanligast är denna skillnaden mellan höger och vänster bak,men det finns även hästar som jobbar tvärtom.

Analysera om hästen i skritt, går med lika långa/korta steg på raka spår och böjda spår. Är det ingen skillnad på höger och vänster bak då är hästen liksidig i skritt vilket är målet med att ha en bra motor.

Uppbyggande Träning

Har som mål att få hästen liksidig med hjälp av analyser, styrkeövningar som bygger bakdel, intervalltänk i träning och en balanserad träningsplan. Analysera och dokumentera för att se skillnad på din häst.

Uppbyggande träning och ridövning för en hållbar häst.

Systrarna Hartmann

Läs mer på Min Hemsida följ mig gärna på Instagram & Facebook

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: