Konsten att jogga – hur svårt kan det va!?

Jag trodde väl aldrig att det skulle hända, men varje träningspass med Grodan från nu så är det löparskorna på 🙈

Låt oss ta det från början….

Vi har gjort ett grundligt uppbyggande jobb i skritt och det var dags att börja jobba med traven. Dels att börja stärka den men också för att utvecklas i frihetsdressyren. Här uppstod ett problem! Grodan har inga problem med att trava – tvärtom – han gör det gärna och han gör det fort. Och det är det där fort som ställer till det. Han kan inte trava långsamt. Styrkan finns där men han vet inte hur han ska koordinera sin kropp och hitta balansen när det går långsamt.

Jag försöker alltid hitta det lättaste sättet för mina hästar för att de ska förstå vad det är jag vill att de ska utföra. Det innebär ofta att man får bryta ner en övning i mindre delar, lära hästen de olika delarna, och sedan sätta ihop övningen igen.

Målet i det här fallet är, förutom det uppenbara att han ska stärkas i traven, att han ska kunna följa mig joggandes medan jag springer…baklänges!

Tanken är att vi ska kunna detta inom en 10 veckors period. Men vi har några berg att klättra över tills dess. Jag tex har inte sprungit ens framlänges om jag inte har varit tvungen (läs jagad 🙈). Mina fotleder har protesterat varje gång 😏. Men nu får vi helt enkelt öva tillsammans. Utmaningen är ett faktum! 😁

Steg 1 i utmaningen blir att lära Grodan att från skritt flyta över i trav utan att öka farten och trycka på med bakdelen. Jag tänker dra nytta av de saker som Grodan är väldigt bra på redan nu, dvs att följa mig och mina energier. Så från i torsdags så gör vi vid varje träningspass övergångar från väldigt korta steg i skritt till långsam trav. Mitt ”travsteg” är det som Grodan tar efter, så det gällde att tänka till hur jag vill att han ska springa och konsekvent springa likadant själv 😅. Efter ett antal test hur jag skulle springa för att han skulle förstå så skramlade det till mellan öronen och han hittade ett sätt att koordinera sig. Vi upprepar dessa övergångar ett visst antal gånger i båda varven. Antalet just nu är tills jag storknar, men det blir fler och fler framöver. När detta sitter tar vi nästa bit. Att springa baklänges är något jag får öva på ensam sålänge 😅


Förutom den övningen så har jag lagt till några bommar som vi i de bästa av världar snart ska kunna jogga över. Men som introduktion av flera bommar på rad så utförs detta i skritt.

Eddies rehab rullar på. Under senaste träningen för Sussi så snäppade vi upp en aning. De närmaste två veckorna framöver koncentrerar vi oss på koordination/balans för att ytterligare snäppa upp lite till efter det. Han rör sig helt jämt och känns avslappnad och tillfreds. Det börjar bli dax att införa arbete på töm. Men först dessa två veckor 👍

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: