Styrketräning

I det här inlägget tänkte jag skriva lite om den uppbyggandeträningen när det gäller styrka.

Styrka

Hästen behöver vara stark då den ska kunna utföra det du ber om. En hopphäst ska vara stark för att den ska kunna lyfta sig själv och ryttaren över hindret. En dressyrhäst ska vara stark för att kunna bära sig i samling och kunna skjuta på i ökningar. Trav och galopp hästar ska vara starka då de ska kunna skjuta på och accelerera snabbt i sin gångart. Fälttävlandshästar ska ha styrka för tre discipliner dressyr, hoppning och terräng. Man behöver ha en stark och lösgjord häst då minskar skaderisken när den tränas.

Hos Sonja behövs mycket musker i hennes bakdel eftersom det är där motorn sitter. Så att hon orkar bära upp sig själv och mig i samling men även i ökningar. Hon behöver också vara mjuk och smidig för att inte få spänningar i kroppen.

När det gäller Bella behöver hon styrka för att kunna bära upp mig och sig själv i balans.

Jag tycker jag har en ganska bra styrka då jag har en stark bål och rygg för att hålla min kropp i lodrät sits och därmed kunna inverka rätt på hästen. Jag har även en ganska bra benstyrka för att hålla om och kunna driva hästen framåt. Det jag behöver bli bättre på är att vara snabbare med mina hjälper. Jag behöver inte mer styrka som ryttare utan min uppgift som ryttare är att vara så mjuk och följsam som möjligt. Därför går jag nu hos sjukgymnast för att få hjälp med mina stela axlar.

En Intervall är en träningsmetod som syftar till att förbättra styrka, uthållighet, snabbhet och att hästen ska vara liksidig. Tex på övning 10 st rakriktningar – vila – 10 st rakriktningar – vila – 10 st rakriktningar – vila.

För att göra en sådan bra intervallträning som möjligt måste man först ta reda på vad hästen har lättare och svårare för och vilken sida som är svagare. När man har gjort analysen lägger man upp en träningsplanering för att kunna bygga hästens styrka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: