Travhästen!

Att träna och tävla ska vara roligt 😊

Vi försöker ha en veckoplan och en längre träningsplan. Den ser lite olika ut, om vi är inne i en tävlingsperiod eller om det är fokus på enbart träning. Hur tänker vi då och vad är viktigt för oss?  Ja det är så klart många saker, som måste fungera för att hästarna ska må bra och tycka att det är roligt.

-Som jag skrivit förut är det jätteviktigt att ha en brahovslagare. Om hästen ska kunna prestera måste hovarna vara välskötta.  Utan hov – ingen häst  

Att vi ger hästen ett bra foder som tillgodoser alla behov som finns och för att den ska orka tävla och sen återhämta sig.

Travhästarna tränas oftast med vagn, där den bland annat bygger styrka och kondition. Vi kör ca 2 ggr per vecka. Det finns många olika varianter på den träningen, men tänker inte gå in närmare på det här och nu. 

Hästarna blir lätt stela i bogar och sidor om dom bara går med vagn. För att dom ska bli avspända och hitta sin egen balans, jobbar vi dom på töm med uppbyggande övningar och man kan då ganska lätt se om den är svag någonstans.

Våra hästar är ju inte skolade som en ridhäst, då är det enklare att gå runt något tex en tunna, för att få den att sträcka och länga sin yttersida och korta den inre. Då stretchar man utsidan och bogen på ett enkelt sätt. Viktigt att värma upp på raka spår först och sen gå runt tunnan några varv åt båda håll, då märker man om den har lättare åt det ena eller andra hållet. För att få en förbättring lägger du då en intervall med några varv extra åt det svåra hållet.

En annan bra övning för att hitta egen balans och koordination, är om man ställer ut några koner, då gör man en halt med bakbenen bredvid konan och sen ”tänker” bakdelsvändning tills man får ett rakt spår mot nästa kona osv. Gör sen en analys efter att ha gjort övningen åt båda håll! Är det något varv som hästen tycker är svårare? Gör då en intervall som är svåra-lätt-svåra hållet så stärker den upp den sida som är svagast.

Det finns många bra övningar för avspändhet och egen balans. En av våra favoriter är rakriktningen. Vi gör den i skritt men den kan göras i alla gångarter och det är lätt att se om hästen är lika i sidorna eller om den ”faller” åt något håll.

Återhämtning!

Vila och avslappning! Vi känner igenom hästarna varje dag för att leta efter spänningar, värme och svullnader osv. Hästarna får ofta massage som underhåll och som hjälp att bli av med spänningar. Kjell kommer före och efter varje tävling och går igenom dom, det är vi väldigt tacksamma för 🤗

Tenzing har mycket tävlingsnerver och han behöver ha sin lilla PT Demo med sig för att bli lugn och spara energin till loppet 🥰

Tenzing känns just nu väldigt fin och är på väg uppåt i formen, vi har startat 2 ggr nu i feb och ska snart ut igen om allt går som planerat!

Vi kämpar på och håller tummarna ✊️😊

Stall Stenbacken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: