Överladdat!!!

Jag hade en plan för hur vi skulle smyga igång under januari. Det visade sig dock fort att den fick lov att justeras en aning. Grabbarna grus var laddade till tänderna och det behövdes mer hjärngympa för att hålla dom på backen. Men nu är vi på g.

Jag har en långsiktig målplanering över året, men oxå flera kortsiktiga mål som ska uppfyllas innan vi går vidare. Och vi kommer inte gå vidare innan varje liten detalj är uppfylld.

Januari är egentligen bara vår ”kom-i-gång” månad och innehåller ingen direkt specifik träning utan mer att det kollas av hur statusen är och vad vi behöver börja lägga krut på.

Eddie fick omgående träffa hovis, för under skadeperioden har han avlastat och belastat annorlunda, så det fick bli lite korrigeringar för att hjälpa honom på rätt väg igen.

Grundplanen är att ha ett rullande 4 veckors schema där vi varje vecka ökar tiden en aning. Efter varje 4 veckors period så utvärderas träningen och justeras med lämpligt innehåll. Om något måste läggas till eller tas bort, eller om vi helt enkelt bara kan öka intensiteten.

När vi i februari gör ett mer detaljerat upplägg så tänker jag två uppbyggande pass per vecka och resterande dagar gör vi annat.

Jag har några favoritövningar som jag håller mig till. Favoriter just för att de är enkla och kanske inte för att de är jätteroliga 😏. De kan varieras en hel del och utföras från marken i töm eller uppsuttet.

Övning 1= 100 halter. Precis som det låter. Vi värmer upp, gör 10 halter med få steg i mellan och repeterar 10 gånger.

Ibland ryggar vi ett bestämt antal steg efter varje halt. Ibland går vi korta steg mellan halterna och långa steg mellan repetitionerna. Jag kan också styra vilket ben jag vill att de ska starta med. Lite beroende på vad jag är ute efter. Det som är intressant att se är hur hästarna ändrar sitt sätt att ställa upp sig i halterna. Denna övning gör jag med båda grabbarna en gång i veckan.

Övning 2= åttvolt med en eller två bommar. Man kan gå mellan eller över bommarna, eller både och beroende på vad man vill uppnå. Halt mellan bommarna och eventuellt rygga något steg bakåt. Här får man även lägga lämplig intervall med fler åt det svåra hållet om det behövs.

Det blir en evighetsövning som Eddie blir härligt såsig i huvudet av att utföra 😊.

För Grodans del utförs övningen annorlunda. Han får istället göra halter framför bommen. Och även sidepass över bommen. Han behöver jobba mera med sina bogar.

Det är de två övningar jag kommer att hålla mig till i början. De är enkla att utföra var du än är och eftersom jag inte rider för tillfället så går dom utmärkt att utföra i grimma.

Resterande dagar handlar för grabbarnas del mycket om att vara avslappnade och med mig. Kommunikationen oss emellan. Lyssna och var avslappnad!

De kan innehålla lite vad som helst men för tillfället mest promenader i utomhuset. Det kommer såklart att trappas upp och bli mer kroppslig träning av även det, just nu är det mest mentalt. Men jag är glad att jag lagt ner en massa jobb på just den mentala träningen för det börjar redan betala sig. Avslappnade hästar tar till sig träningen och vi behöver inte ägna massa tid åt att se till att vi är på samma planet innan vi kommer till arbete.

Nu känner jag mig så där härligt fokuserad och målinriktad igen. Så har jag inte känt på hela 2019. Det här är kul!

Kommentarer är stängda.

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: