Megalo, nästa steg…

Det ny året, 2020, firades in och år 2019 firades ut med stordåd. År 2019 var det första året sedan år 2012 Megalo varit helt utan skador. Visst, vi har inte kommit så mycket längre i vår utbildning men vi har klarat ett helt år med uppbyggande träning utifrån Megalo förutsättningar som gjort att han varit hållbar för den träning han utsatts för. Nu gäller det bara att bygga vidare för att år 2020 skall bli det bästa året hittills.

Under år 2019 har fokus legat på att bygga styrka och koordination. Att få Megalo kropp att arbeta mer liksidigt med det stora målet att vänster sidans muskler skall återfå sin muskelfunktion. Det har vi lyckats mycket bra med och nu gäller det att våga ta steget att bygga vidare. Jag skall inte sticka unders stolen med att det känns lite läskigt att nu ta sikte på nästa steg, att bygga vidare mot vårt mål att delta i Arabcupen. Att nästa steg, att bygga vidare, känns lite läskigt beror på, vad gör vi om det inte går? Tänk om Megalos vänster fram blir dåligt igen? Vad gör vi då? Den tanken har slagit mig och den kommer jag få kämpa lite med och slå undan. För nästa steg skall vi ta och vi skall göra det under år 2020.

Vad innehåller då år 2020 och nästa steg? Eftersom förra året bestod av att arbeta rakt fram med fokus på styrka och koordination. Att återfå muskelfunktionen på vänster framdel och att stabilisera vänster bakknä. Blir nu nästa del att få detta att fortsätta vara hållbart även på böjda spår. Megalos problematik med vänsterfram har varit mest synbart och kännbart på böjda spår så därav är böjda spår ett avgörande moment i vår väg mot att nå vårt mål. För att då kunna göra detta steg på ett bra sätt och eventuellt backa bandet om det behövs så kommer jag att lägga upp även detta på väldigt lång sikt. För mig och Megalo handlar det inte nu om att bara börja rida på böjda spår utan det krävs en plan. En plan vi kan utvärdera successivt och som vi kan följa steg för steg.

Planen som jag har för Megalo innehåller två delar, den ena där fokus ligger på den fysiska delen dvs. att fortsätta bygga hans muskulatur så att funktion bibehålls. Den andra delen handlar om den psykiska delen. Eftersom han haft sin rörelsestörning mycket lång tid så finns det även en hel del mentala spärrar att ta sig förbi och dessa måste jag ta i beaktande hela tiden. Det spelar ingen roll att han fysiologiskt kan använda sin muskel korrekt om det blir så att huvudet går in och blockerar genom att skicka ”fel” signaler.

När det gäller hans fysiska del i planen kommer vi nu att försiktigt smyga in träning på böjt spår. När skriver ”smyga” så menar jag max ett pass i veckan på banan där vi rider på böjt spår i intervaller. Inget voltarbete utan fokus kommer fortfarande ligga på raka spår men lägga in fler halvcirklar och max två varv på en stora mitt volten. Detta kommer jag att göra under en fyra veckors period. Vid uteritt kommer vi att lägga in en del ställa och böja samt volter i skritt. Vid promenader i skogen träna naturlig cavaletti och stretch med hjälp av det som naturen erbjuder, dvs. gå över stock och sten samt slingra oss mellan och runt träd. Även detta kommer att ske under samma period. Om detta fungerar dvs. ger ingen negativ effekt på hans muskelfunktion då är tanken att öka mängden av träning på böjt spår under det pass som genomförs på bana.

Skog, en naturlig bana att träna på.

För att kunna öka träningsintensiteten efter fyra veckor måste dock en sak till i planen fungera och det är det psykiska delen. Megalo måste även mentalt utföra ovanstående moment i avslappnat läge. Då tänker jag inte enbart i lång och låg form utan han måste även mentalt acceptera detta och vara med på noterna. Om han mentalt inte är redo efter fyra veckor kommer jag att fortsätta tills han blir det. Hela Megalo måste vara med om vi skall utöka något för annars kommer vi att få ett bakslag.

Även huvudet måste vara med om detta ska lyckas!!

Steg två är planerat och klart, jag vet vad som krävs av både mig och Megalo, nu skall vi bara hoppas att det håller hela vägen. Hoppas att om vi fortsätter vårt uppbyggande arbete att vi till slut kommer fram till vårt mål. Jag tror fortfarande att ”ingen ting är omöjligt@ frågan nu är: hur lång tid kommer det att ta? Svaret på den frågan har ingen, bara tiden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: