Göra det omöjliga möjligt!

Året lider mot sitt slut och vintern har ett grepp om den tid som komma skall. Megalo och Virre är inte riktigt ”vinter redo” men de har de viktigaste, brodd. Vinterpälsen har kommit och snart ser de båda ut som små lurvbollar. Ingen av dem uppskattar det rådande vädret och deras matte instämmer. Träningen får anpassas till underlaget för inga risker kommer att tas. När nyår inträffar skall vi inte bara fira det nya året, utan vi skall även fira att år 2019 har gått i friskhetens tecken!

Året 2019 lider mot sitt slut och fram tills nu, slutet av november, kan jag bara se tillbaka och le. Jag känner mig stolt, nöjd och sjukt duktig. Visst, varken Virre eller Megalo har tävlat, inte blivit utställda inte presterat något som är mätbart för andra men för mig, som vet hela historien har vi åstadkomma det omöjliga ännu ett år! Vill nya läsare veta mer så läs mina tidigare inlägg så kommer ni förhoppningsvis förstå vad jag kan le åt. Om ni inte orkar det kan jag kort berätta att Virre blev utdömd år 2014 pga dubbelsidig artros på framkotorna. Megalo gavs jag möjlighet att döma ut för en kraftig rörelsestörning vänster fram i maj år 2017.

Hur har det då gått detta år? Vart befinner sig Virre och Megalo?

Om vi börjar med Virre har det varit ett bra träningsår där han utvecklats positivt i ridningen, på töm och mentalt. När det gäller hans mentala utveckling blir han inte lika spänd och låst när han känner skänklarna vid skänkelläget samt att han accepterar att du nu tar en förhållning och använder skänklarna. Han blir inte lika stressad av att gå på böjda spår eller när man kräver lite mer böjning. Likaså gäller det att flytta bak respektive framdel. Vid träning för hand finns inga mentala låsningar kvar utom när han ibland reagerar pga att tömmen nuddar bakbenen på fel sätt. När det gäller han utveckling på töm går han i form i alla tre gångarter. I traven är han fortfarande starkast och taktmässigast i samlad trav men även i arbetstrav och trav med förlängda steg börjar balansen och styrkan utvecklas. I galoppen har han byggt mycket styrka under året. Tidigare var det en enorm skillnad på höger och vänster galopp. Idag råder det fortfarande en skillnad men höger galopp har börjat blivit starkare och det går att få samlad galopp både på böjt och rakt spår. I vänster galopp har han en väldigt stark galopp både samlad och ökad. Han har dock lättare att samla vänster galopp än att länga den. Skritten har även den utvecklats positivt och stegen har blivit längre och mer avspända.

När det gäller den uppsuttna träningen så går även den bra. Som jag skrev innan accepterar han nu skänklarna och förhållningar från hand. Han acceptera att du ställer och böjer. Det går att hitta rätt form korta stunder i skritt och trav. Galoppen har vi inte jobbat med under året ännu. När det gäller ridningen så har det gått lite långsammare än tänkt på grund av olika omständigheter, som inte har med Virre att göra. Eftersom jag behöver hjälp vid uppsittning på Virre och det har varit svårt att lösa, har jag fått träna mer för hand än vad jag tänkt mig. Dock har det inte påverkat hans utveckling negativt utan den styrka, balans, koordination och Kondition han har nu är bättre än någonsin och göra att det nya året 2020 kan bli vårt år på många sätt!

Hur går det då för Megalo? Megalo har haft ett år där all fokus har legat på att bygga styrka rakt fram och det har gjort underverk på många sätt. Idag kan han skritta, trava och galoppera i lång och låg form på töm och vid uppsutten träning. På töm kan han länga och öka traven med bibehållen låg form, god balans och koordination. Likaså gäller galoppen även om det fortfarande råder en viss oliksidighet. I höger galopp har han lättare att samla och svårare att öka. I vänster galopp har han lätt för att galoppera på fram medan det är betydligt jobbigare att samla. Skritten har även den utvecklas mycket positivt och steglängden är idag i princip liksidig när han är totalt avspänd.

Tittar man närmare på hans utveckling i ridningen så kan man se flera positiva saker som skett under detta år. Idag kan vi träna sakta skritt, sakta trav och sakta galopp utan att han tappar humöret och låser sig. Hans arbetsmoral är mycket högre vilket bidragit till träningens goda effekter. Vi kan galoppera längre sträckor ute, utan att vi hamnar i diket eller liknande. Det går att träna halter och halvhalter, samlad trav och ökad trav. Det går att korta galopp och länga galoppen utan att han faller isär och blir obalanserad. Han accepterar att man flyttar höger och vänster bakben. Idag är han med andra ord fullt träningsbar ute i alla tre gångarter!

Virre och Megalo utveckling måste utvärderas i förhållande till deras förutsättningar. Vet man ej om deras förutsättningar så är det vi har åstadkommit inget särskilt. Ser man det Virre och Megalo har åstadkommit i år och lägger till vetskapen att de båda egentligen skulle ha vandrat på de gröna ängarna, då förstår man att VI HAR GJORT DET OMÖJLIGA MÖJLIGT!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: