Magi vs Bella

Som ni vet har vi två tre-åringar hemma. Jag har ofta jämfört min Magi med Alicias Bella. Alicia har kommit så mycket längre än jag med min Magi. Bella har en sån egensjälvbärighet och ser i stort sätt ut som om hon har haft ryttare på ryggen i hela livet. Ingenting är svårt för henne, de har stadigt gått framåt i utbildningen.

Däremot min Magi har det varit ganska jobbigt med. Han står inte stilla när man borstar, han kickar när man ska kratsar hovar, aaa jag skulle nog säga att han har varit helt odräglig. I ridningen har han varit vinglig, okoncentrerad och dessutom har han hittat på en massa hyss som att vända eller bocka.

Vi fick nu tänka om i all hantering av Magi. Vi kom på att den här stakars hästen fick skäll av alla för att han betedde sig som han gjorde.

Jag började gå ut i stallet och ställde honom på gången sedan började jag kliade honom, pratat med honom, han fick titta och smaka på alla borstar. När han viftade med sina framben så brydde jag inte om honom. Utan bara pratade med honom.

Efter 1 vecka hade jag en helt annan häst. Han verkade tycka att det var roligt när jag kom och håller på med honom.

Nu gick det även bra att sadel, borsta, kratsa hovarna utan några problem. Inget mer sparkande och bitande.

Hästar behöver veta om att man tycker om dom, precis som vi människor!

Jag är fortfarande bestämd på Magi för att han måste göra som jag vill. Men är nu mer noga över att berömma honom när han gör något bra.

I ridningen sänkte vi kraven. Jag har gjort mycket skritt övningar och kortare travpass. Galoppen väntar vi lite med för att han ska bli starkare i sin kropp, då han bar växt mycket. Galoppera får han ändas göra på lina än så länge. Vi har hela tiden sätt till att han tycker att det är roligt. Och vi ökar kraven sakta. Jag har fått släppa på det här med att jämföra honom med Bella. Det viktigaste för mig är att Magi är glad och blir en hållbar häst.

Känner mig så glad att få fortsätta träningen med min nu så glass och fina unghäst.

Som mitt råd till er som har unghästar är att även om man känner att varför är inte min unghäst som tex min kompis? så jämför inte. Se istället på individen och lägg upp träningen därefter. Och ge dom mycket kärlek även när dom är som mest odräglig. / Clara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: