La petite utveckling

La petite kom till mig i Januari för försäljning. Men efter kort tid tillsammans kände jag att hon kommer bli något riktigt bra och köpte då henne tillsammans med delägare.

Hon var bara riden ett kort tag när jag fick hem henne, vilket jag ser som positivt för att kunna utveckla henne från början. Rödis som hon kallas för älskar att jobba. När jag för första gången började träna henne i uppbyggande träning förstod hon noll. Var ett stort frågetecken. Men sakta och säkert har vi jobbat och nu är hon hur fin som helst.

Ett tips jag har när du jobbar med en ung häst eller en häst som aldrig jobbat med bommar/ uppbyggande träning är att alltid ta det lugnt. Gör lätta övningar och ställ inte för mycket krav. Hästen ska tycka att varje övning ni gör tillsammans ska vara rolig. Börja hellre för lätt för att sedan kunna bygga vidare.

En vecka som jag tror att Rödis byggts upp så snabbt och bra kan ungefär se ut såhär. (Annorlunda vid tävling)

Måndag : ridas i lång och låg form, skritt, trav och gallopp. Helt utan krav (både på ridbana och ute)

Tisdag : bommar på marken. (Rödis behöver träna på att korta sig, därför lägger jag då avståndet på bommarna kortare och kortare för varje gång jag känner att hon är redo)

Onsdag : konditions pass ute. Lång galopp och få upp hennes flås. Sen lång jogg efter.

Torsdag: vila eller longering. (När jag longerar hästar vill jag att de ska tycka det ska vara bekvämt. Därför får man lära sig om sin häst vill ha träns/ grimma eller ex en inspänning. )

Fredag : hoppning, utan tävlings vecka är det i focus på studs, serier osv. (En toppen övning som jag alltid lägger på rödis och rekommenderar för du med din häst som hoppar långt efter hindret. En bom bakom på ett avstånd på 3 m. Enligt mig världens bästa övning. Kan även vara från sen serie då bommen alltid kommer efter sista hindret.

Lördag : ridas ute. Skogen lyfta över ”stenar” osv. Det är ett bra sätt att få en lugn häst och se tills så att det ej får bråttom utan håller koll och koncentrerar sig.

Söndag : en uppbyggande tränings dag. Allt från bommar, halt framför, över, bakom. Labyrinten, galoppombyten, skänkelvikning osv.

Det jag gör varje dag på mina hästar och andras är även att ställa ut och in hästens hals till uppvärmning. Då får du en smidigare och mjukare häst.

Min och rödis utveckling har blivit bättre och bättre. Hon har varit på sitt första meeting och hoppat helt fantastiskt och felfritt. Set fram emot att fortsätta utveckla denna fantastiska häst. Så glad att jag får chansen att träna/ utbilda och tävla ”Vår” rödis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: