Tävlingsfilm från nationell 1,40m

I det här blogginlägget tänkte jag visa er en tävlingsfilm på mig och Winnie. Berätta om min plan innan och känslan under ritter. • Med denna tävling var målet en felfri runda med placering.

Innan ritten gick jag banan helt i vanlig ordning. När jag vet att jag ska rida för en placering går jag alltid banan i två olika varv. Ett varv som är plan a och eftersom denna runda var att rida för en placering gör jag mitt bästa för att hålla mig till den. Men jag har alltid en plan b, fall något inte stämmer osv är det bra att veta en till plan. Winnie är en väldigt svår häst att rida ”fort” på då hon är väldigt het redan. Så när jag går banan för just henne vet jag precis vilka galoppsprång jag ska lägga i början till slut för att inte få henne för het när man ska rida för en placering. Exempel: i början av banan lägger jag ofta in ett extra stång om det är mer än 4 galoppsprång för att inte få nedslag i slutet på banan eller för att inte få henne het mot handen.

Till tävlingsfilmen.

När jag tävlar Winnie är det viktigt att få en stark gallopp till hinder 1 vilket jag jobbar väldigt mycket med under senaste tiden. Som ni ser på filmen får jag ett fint framåt läge till 1an. Jag vänder därefter och står i lätt sits vilket jag alltid gör mellan hindren för att hålla hästen glad och jag tycker man får igång galoppen hela banan med den lilla ”hjälpen”. Sen fortsatte banan snabbt med två linjer direkt, hinder 2-3 valde jag att rida på 6 språng lite framåt då Winnie har en ganska kort galopp i sig. Sen till en till linje direkt, hinder 4-5. I sånna svängar är det viktigt att ha med sig hela yttersidan för att komma in rakt och för att hoppa felfritt. Denna linje var 21,5m vilket vanligast är 5 språng. Jag red den lite tillbaka på 6 språng. Det jag gör då är att ta tillbaka direkt i landningen för att ändå inte tappa galoppen till hinder 5 då det är en oxer. Varför jag valde att lägga in ett extra språng på den linjen är för att efter kommer en kombination som var väldigt kort med räcke, räcke och för att inte få ett flakt insprång kan man inte komma med full fart på en het häst. Lika fram till kombinationen är det väldigt tvär sväng och jätte viktigt att ha med sig hela yttersidan. Vilket jag gjorde bra där och Winnie hoppade fint. Hinder 7-8 blir hon lite dragig mot min hand men istället för att bråka om det sitter jag bara upp och låter hon göra det. Då hinder 8 kommer väldigt snabbt från oxern. efter kommer en till svårighet hinder 9-10 a/b. Viktigt i en sån linje att galoppera i svängen till oxern för att inte tappa galoppen in i en kombination med oxer som insprång. Bättre att komma med bra rytm och sitta upp emellan a och b hindret. Vilket jag själv tycker jag gjorde bra där. Sånna linjer är väldigt bra att öva på hemma på låga höjder för att känna hur mycket man vågar och kan gallopera in utan att det blir trångt i kombinationen. Sen sista linjen hinder 11-12 var det 4 språng normala men som ni ser får jag låta Winnie ”gå på” där för att det blir för långt annars. Vilket funkar i slutet på banan. Sen var vi i mål. Mina hästar får alltid beröm efter en runda och en godis av mamma när vi kommer ut, viktigt tycker jag. Hästen ska komma ihåg att det är en bra och rolig upplevelse.

Summeringen av den här rundan är att jag hade en bra känsla, hon var med mig och min gallopp jag verkligen jobbat för fanns där och jag fick med mig yttersidorna som jag också jobbat med. Resultatet blev en felfri runda och en 6:e placering. Super nöjd med min fina häst. Nu jobbar vi vidare mot våra mål.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: