Vad är din svagaste länk?

Att träna en häst hållbart kräver en omfattande plan på många sätt. Inte enbart ett bra träningsschema och goda instruktörer utan allt runt omkring en häst måste planeras utifrån hästens förutsättningar. Det gäller att ändra och anpassa efter de behov som uppstår men hur ofta ändrar du din egen ridning och träning? Vet du vad din egen svagaste länk är?

Megalo och JV Witorio har inte de bästa förutsättningarna för att bli hållbara hästar men så länge jag anpassar allt utifrån deras behov har vi lyckats hittills. I mina tidigare inlägg har jag främst fokuserat på mina hästar och upplägget kring dem. I detta inlägg tänker jag byta fokus och riktiga blicken mot mig själv. Att titta på sig själv är inte alltid det lättaste men jag tror att det är en viktigt länk i att lyckas med att träna sin häst hållbart. Som ägare till en häst har du all makt över just den individen. Hästen du äger är helt beroenden av dig och dina beslut.

Jag har fått tänkt om flera gånger när det gäller att bygga mina hästar för att hålla. Jag har fått pröva mina kunskaper och sett att de inte alltid räcker men jag har också fått en enorm personlighets utveckling som har gjort att vi är där vi är idag. Ni som har läst mina blogginlägg vet att jag är väldigt analytisk och granskar allt in i minsta detalj. Det har jag även gjort med mig själv och den sista biten jag har granskat är min ridning.
Jag har anpassat det mesta för att JV Witorio och Megalo skall få det så bra som möjligt och det sista steget var att ändra min egen ridning. Hur har jag då gjort? Jo, jag har med hjälp av min ”timglas modell” där jag analyserade fram mina hästar ”svagaste länk” även gjort samma sak med mig. Dessa frågor har jag även ställt till mig själv:

  1. Steg ett är att se vad har jag för problem/ förutsättningar.
  2. Steg två hitta alla tänkbara orsaker till problemet.
  3. Steg tre se vilken grundorsaken är.
  4. Steg fyra se alla tänkbara lösningar. 
  5. Steg fem vart blir det bäst att börja.
IMG_2684
Känns som att lära sig rida igen. Men skam den som ger sig. 

Efter att ha ställt dessa frågor till mig själv var det solklart att min svagaste länk är bålstabilitet. Hur skulle jag då komma till rätta med detta? Jag förstod att jag inte kunde fortsätta som innan för det hade ju inte resulterat i det jag önskade. Jag letade rätt på något nytt och hittade då tänket VBR (Vertikal balanserad ridning). En av grundtankarna i den filosofin är att genom att rida med en högre hand lära sig att hitta bålmuskelaturen. Jag tog den idéen och implementerade det i min ridning. Detta gav en omedelbar effekt och idag är min bålstabilitet mycket bättre. Det gäller att våga granska sig själv och även vara väl medveten om att vi påverkar våra hästar hela tiden. Vågar du ställa dessa frågor till dig själv? Vad är din svagaste länk? Var bör du börja träna dig för att ge din häst ännu bättre förutsättningar? Jag kommer att fortsätta granska mig själv och nästa steg blir att lära mig rida i en sadel igen. Skam den ger sig. Det går att lära gamla hundar att sitta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: