Balansering i solfjädern

En övning som jag och Iris har fokuserat på ett tag nu är solfjädern, en klassiker som alla med största sannolikhet har gjort någon gång.

Vi har jobbat med solfjädern som en koordinationsövning, framför allt i skritt. Det är en utmärkt övning för att sträcka hästens korta sida och passar även super att göra på töm.

Vi har jobbat med denna övning på flera olika sätt och jag tänkte prata om 2 av dem i detta inlägg. Det viktigaste när jag börjar med en ny övning med Iris är att inte göra det för svårt från början, då spänner hon sig lätt och det blir inte någon kvalité i arbetet. Av denna anledning så började vi väldigt lätt de första par gångerna vi körde solfjädern.

Övning 1

Det första jag gjorde var att lägga upp solfjädern med 3 bommar och en bom på andra sidan av volten enligt övning 1. Vi började med att skritta solfjädern och trava över den ensamma bommen, för att sedan skritta över solfjädern igen. Iris fick gå 5 varv åt ena hållet, ta en galopp och sedan 5 varv åt andra hållet och en galopp. Vi körde igenom denna intervall 3 ggr, vilket innebär att Iris gick över solfjädern 15 ggr åt vardera håll.

Andra gången vi körde denna övning så började lade jag även till trav över solfjädern och galopp över den ensamma bommen. Detta gjorde jag bara några gånger åt vardera håll och hon klarade det långt över vad jag hade väntat mig.

Övning 2

Den andra övningen är en påbyggnad av den första. Solfjädern är densamma, men istället för en ensam bom så lade jag till 2 st enligt bilden. Vi skrittade över solfjädern, lade en liten volt och skrittade över solfjädern igen och travade sedan över de andra 2 bommarna.

Iris gick bara ett varv på den lilla volten över solfjädern men har man en häst som har en mycket kort sida kan man lägga till fler varv. Övningen behöver anpassas till den häst man ska göra den med.

Filmerna som följer är från i torsdags då vi gjorde övning 2, det var väldigt varmt och mycket bromsar trots att det var ganska sent på eftermiddagen. Det var första gången som jag upplevt att Iris var märkbart påverkad av värmen, annars har hon inte brytt sig nämnvärt tidigare. Hon är ju portugis trots allt.

Vi körde intervallet 5 varv åt ena hållet, galopp, 5 varv åt andra hållet, galopp osv.

I höger varv vill Iris gärna falla in mot mitten, det syns tydligt i början av filmen nedan. Jag får här hjälpa henne med att hålla ut till vänster och ha kontakt på vänster töm.

Ser man istället på vänstervarvet så vill hon gärna flyta ut åt höger över solfjädern, vilket är anledningen till att jag ber henne gå relativt nära den smala änden av bommarna.

Generellt sett hanterar Iris svårigheter och obalanser olika beroende på vilket varv vi går i. I höger varv vill hon lösa alla sina problem med fart, ju fortare desto bättre. I vänstervarvet löser hon det istället med att sakta ner och göra saker långsamt. Denna övning är inte annorlunda, hon gör olika beroende på varv och det är svårt att säga vilket varv som är lättare respektive svårare. Därför har jag lagt ett intervall där jag gör lika mycket åt båda varven, och jag kommer att fortsätta göra lika mycket åt båda håll tills jag märker att det ena är lättare eller svårare. Det jag däremot gjorde under denna övning var att jag lade till mer vänster- än högergalopp då hon tycker att det är svårare att fatta vänster galopp.

Ser ni något annat än vad jag gör?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: