Att ta djärva beslut

Megalo och JV Witorio har inte de bästa förutsättningarna för att bli hållbara individer men det är inte omöjligt. Tack vare en genomtänkt träningsplan med fokus på uppbyggande träning och med ett tydligt mål att få hållbara hästar tar Megalo och JV Witorio små steg framåt hela tiden. Dock kräver dessa små steg av framsteg även djärva beslut som är genomtänkta.

Ni som läst mina tidigare inlägg vet att den träning som jag har på Megalo och JV Witorio grundar sig på en hög grad av medvetenhet både när det gäller träning men även allt annat som kan påverka en häst så som foder, utrustning, utevistelse, veterinär och hovslagare mm. Det är mycket viktigt att helheten stämmer och att alla bitar i pusslet har rätt plats. Dock är det även viktigt att hela tiden se över all pusselbitar för att eventuellt ändra något som ser ut att fungera optimalt men kanske behöver förändras för att nå lite längre.

Att göra dessa förändringar fast man vet att det idag fungerar kräver att besluten är genomtänkta samt att man har bra kontroll på sina andra pusselbitar. För att förklara lite mer konkret hur jag tänker skall ni få ta de av mitt senaste djärva beslut som hade att göra med valet av skor på JV Witorio. 

JV Witorio har haft samma hovbeslag i fyra år och det har fungerat mycket bra. Dock har jag under längre tid funderat om jag kan göra något mer för att förbättra ytterligare för honom. JV Witorio har en ganska ”stum” gång på grund av sin exteriör vilket gör att man vill hjälp honom att ”rulla” över så enkelt som möjligt. Kan man åstadkomma det kommer bogen att röra sig enklare, musklerna kommer att få mer frihet att röra sig vilket kommer att gynna hela hans överlinje och på långsikt hela kroppens muskulatur. För att åstadkomma detta behöver jag dock förändra något och för att göra det krävs ett djärvt och genomtänk beslut. I samråd med min hovslagare valde jag att vid senaste skoning att byta hovbeslag fram. Hovbeslagen, skorna, jag valde att byta till gör det ”enklare” för hästen att rulla över. 

Grunden för detta beslut är först och främst ”vinsten” JV Witorio gör om det har önskad effekt. För att ”våga”ta detta beslut har jag även funderat kring hur hög risken är att jag förstör något. För att befria mig från den tanken har jag tagit följande i beaktan. JV Witorio har de senast tre åren sakta men säkert utvecklas positivt, han bygger bra muskelmassa, har breddat sig både fram och bak, byggt en fin överlinje, hans munstatus har utvecklas positivt, hovarna växer jämnt och fint, pälsen är blank och i det stora hela upplevs han vara i en bra balans. Med detta i bakhuvudet och med tanken på den positiva effekt av vad ett sko byte kan innebär ,tog jag beslutet och bytte skor. Sannolikheten att han kommer att påverkas negativt i min ”kalkyl” är liten med tanken på att han i övrigt har en mycket god balans vilket gör att hans förutsättningar för att anpassa sig till en förändring är hög.

img_2412

Det har nu gått tre dagar sedan han fick nya skor på sig och ännu har jag inte sett någon negativ effekt av det. Jag kommer att ha denna förändring under strikt kontroll fram till nästa skoning och sedan göra en utvärdering. Under perioden kommer jag även noga följa utvecklingen av hans rörelsemönster, ha koll på hans ”gallor” fram samt att vara observant på andra eventuella förändringar. 

Detta beslut kanske inte upplevs så djärvt men tänk dig själv, hur mår dina fötter om du köper nya löparskor och samtidigt byter märke? Kanske märker du inget men har du någon problematik, så som känsliga knän, kan det vara jobbigt den första tiden för att sedan bli bättre eller sämre. Du kommer behöva utvärdera oavsett.  Samma sak gäller för våra hästar. 

Jag hoppas nu att detta djärva beslut var så pass genomtänkt att det kommer att göra att JV Witorio utvecklas mer och att vi tar några fler steg mot vårt mål att bygga honom till en hållbar häst. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: