En plan och ett mål!

Ett av de första stegen i Grodans träning är att jobba med balans.

Det första den lilla rallyräkan fick genomgå när han kom hem till gården i maj var en veterinärbesiktning. Ni vet böjprov och spring samt longering. Jag fick lägga i överljudsväxeln för att ens kunna få honom att jogga bredvid mig 🙄. Och han blängde på mig med stora oförstående ögon när jag ville att han skulle springa i en cirkel fast i ett snöre runt mig. Han funderade ett tag och jag lyfter på hatten åt att han försökte efter bästa förmåga utföra det jag bad om 😊💕.

Jag upplever att de flesta travhästar som varit i träning i de stora stallen och nästan bara tränats för vagn har väldigt usel balans. I högre farter rakt fram och med stödhjul (*läs vagn) så är balansen toppen men i långsamt tempo kan de vingla lite hit & dit och på volt är det katastrof. Huvudet och halsen ställs utåt, bog och bröstrygg välter innåt och hästen tar det på fart.

På det lilla vi har gjort under vår korta tid tillsammans så konstaterades ganska omgående att det vinglas lite hit och dit. Han är inte van att hanteras från sin högra sida och tycker att jag är rätt märklig när jag ber honom att använda sin kropp lite annorlunda 😊. Däremot visade han sig vara en fena på att hantera bommar, vilket är en god start för den uppbyggande träningen. Den innehåller rätt mycket övningar med just bommar.

Vi har satt ett mål. Och det är att om 1-år vara redo för en CR40 distansritt. Om vi genomför det eller ej låter jag än så länge vara osagt. Mycket hänger på hur han reagerar i halsen. Gör han det får vi tänka om, gör han det inte så kan vi om vi vill starta 😊. Jag gillar att ha ett mål att sikta mot! Och på vägen dit har vi mycket att jobba med.

Vi har haft vår första träning uppsuttet. Det bör efter lite funderingar vara ungefär 5e gången han bär en ryttare och 3e gången han bär mig. Alltså anpassades träningen efter detta och han löste sina uppgifter alldeles lysande. Det är en klok liten häst 🐎💕.

Andra gången han fick bära omkring på mig gav vi oss ut i skogen. Jag hade förväntat mig att han skulle vara lite drullig men han överraskade mig ordentligt med att vara riktigt säker på foten.

Förutom att rida, vilket i nuläget handlar om ca 30 minuter skritt som successivt utökas så varvar vi med att jogga i vagn 👍. Han är kvick som en liten vessla och väldigt rolig att jobba med. Det ska bli intressant att se hur han utvecklas under ett år 😊.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: