Tenzing

Lusten och orken försvann ett tag, när vi fick ta bort Brownie och Trigger blev skadad. Till slut började vi känna oss mogen att titta efter en ny häst! Då gav våran veterinär oss tips på en häst, som han tyckte skulle passa oss. Det var en valack på 8 år som gjort många starter på V-75 och som 2 åring hade han svenskt rekord. Efter lite övervägande så åkte vi till Taxingeslott och tittade på Tenzing 30 juni.

Jag fick provköra med Diederik som äger och driver travstallet tillsammans med Helena. Känslan var fantastisk, så fin och lättkörd häst hade jag aldrig suttit bakom tidigare.

Men som alla hästar blir av att tränas och tävlas mycket, så var även han i behov av lite extra uppbyggande mm.

Dagen efter flyttade Tenzing hem till oss på Stenbacken.

Vi började med att gå promenader i byn och genom skogen, så han fick lyft hovarna på ett naturligt sätt för att mjuka upp bogar och höfter.

Sen lade vi till övningar hemma och på ridbanan med bommar. Han hade stora funderingar i början varför det låg bommar i vägen! och över att han skulle lyfta benen så högt, men han är en klok och mycket intelligent kille, så det tog inte lång stund för honom att förstå vad han skulle göra, men däremot var det svårt med koordinationen.

Med hjälp av Sussie gör vi en ny träningsplan för varje månad.

Tömkörning är en återkommande träning varje vecka med mycket intervaller (svaga-starka-svaga) för att bygga upp hans höger sida som var svagare.

Allt från att pumpa upp, till att sträcka ut musklerna i bakben, rumpa och rygg. Han var kort och stel hela vägen upp från hasen över rumpan och fram över korset, likaså hans vänster sida var spänd och överansträngd pga att den jobbade mer än höger.

Ett par gånger i veckan får han massage. Vi växlar mellan flera olika sorter som djupvåg, magnet, bumper, vanlig klassisk massage allt för att få honom mjuk och rörlig. Även stretching efter varje träningspass.

Vi vill hålla igång körningen och konditionen samtidigt som vi har ett långsiktigt uppbyggande.

Målet är att varje vecka köra 2 pass med olika syften som motion, intervaller och styrka hemma på vägarna när det är bra underlag och inne på travet. Tömköra 1 pass, med olika bomövningar som stärker och mjukgör. Däremellan massage samt vila/återhämtning. Nu snart är det dags att lägga till uppsutten träning.

Vi har hittills startat 11 gånger och han utvecklas positivt. Vi är jätteglada att få äga och träna denna fina häst. Han lär oss massor hela tiden.

Tenzing är en känslig och försiktig individ, som vill ha ett extra täcke på sig när det är kallt och gärna ha sällskap i transporten och i boxen när vi åker på tävling. Nu i veckan köpte vi en ny familjemedlem som heter Demo och han kommer bli Stenbackens nya resesällskap mm. Mer om honom kommer i ett eget inlägg.

Du som får Tenzings förtroende och tillit, har fått en vän för livet ❤️

Ha en skön vår önskar vi på 

Stall Stenbacken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: