Att träna Megalo- att hitta förutsättningarna

Min drömhäst var en fuxfärgad arabhingst och den drömmen blev verklighet sommaren år 2010 när jag köpte Megalo. Han som skulle bli min tävlings kompanjon och tillsammans skulle vi utvecklas och nu i år 2019 träna på rörelser mot MSV dressyr. Utvecklas har vi gjort, men inte på de sätt som det var tänkt. Efter en lång resa med flera rehabiliteringsperioder fick vi ett svar på vad som orsakade hans rörelsestörning. Då började äntligen resan att bygga en hållbar häst för framtiden.

Att bygga JV Witorio till en hållbar häst utifrån hans förutsättningar kräver enligt mig fingertoppskänsla. Att hela tiden utvärdera, ta nya beslut och lita på det man ser. Vad skall läggas till? Hur mycket? Var går gränsen? Det som dock är enkelt, missförstå mig rätt, i JV Witorios träning är att jag vet vad han har för förutsättningar. Jag vet att han har dubbelsidig artro och att han inte får utsättas för träning där hans kotor får onödig belastning. Fokus i hans uppbyggande träning har varit att bygga styrka och det kommer att fortsätta vara grunden i hans träningsupplägg. När det gäller Megalo tycker man att det borde vara lättare men där fungerar inte ens fingertoppskänsla eller en gedigen plan, där krävs ständig flexibilitet, en öppenhet för att ändra och våga tänka nytt. Att hela tiden ifrågasätta det man tror är rätt och våga prova saker som man egentligen inte riktigt tror på.

Ni som läste mitt förra blogginlägg kommer kanske ihåg hur jag tänker när det gäller uppbyggande träning. Om  inte, så kommer här en kort resume.  För att träna en häst måste du veta vilka övningar (aktiviteter) du skall göra. Övningarna (aktiviteterna) måste upprepas under längre tid om det skall gynna hästen .En träningsplan kan definieras på följande sätt: 

En träningsplan är en plan av övningar som uppreps över tid vars syfte är att bygga hästen utifrån deras förutsättningar för att bli hållbar. 

Utifrån denna syn på träning visualiserade jag sedan min tankemodell med hjälp av ett timglas.

img_0036
Timglaset. Visuell bild.
  • Steg ett är att se vad hästen har för problem/ förutsättningar.
  • Steg två hitta alla tänkbara orsaker till problemet.
  • Steg tre se vilken grundorsaken är.
  • Steg fyra se alla tänkbara lösningar. 
  • Steg fem vart blir det bäst att börja. 

Detta tänk har jag utan större svårigheter applicerat på JV Witorio men att bygga en träningsplan åt Megalo med tankemodellen har inte varit lätt. Det finns flera utmaningar men den största har varit att ta sig förbi steg ett, dvs att hitta hans problem/förutsättningar. Det tog mer än två år att hitta hans problem, orsakerna till Megalos rörelsestörning. Orsaken visade sig vara en stor muskelbristning i bogen samt något som kallas ”high heal syndrom”. Båda dessa ”problem” skapar Megalos rörelsestörning och dessvärre kan jag inte få bort någon av dem permanent. Muskelskadan i bogen (braciochepalicus, se bild nedan) kommer aldrig att försvinna helt eftersom ärrvävnaden alltid kommer att finnas där och på så sätt påverka muskelns totala flexibilitet. När det gäller ”high heal syndrom” går den ej heller att åtgärda utan något som Megalo kommer att få leva med hela sitt liv.

img_0979
Äta i boghöjd skapar bättre förutsättningar.

Efter att ha fått veta att det är dessa förutsättningar jag har att förhålla mig till kom utmaning nummer två. Vad kan jag göra för att förbättra hans förutsättningar, dvs hitta alla tänkbara orsaker till problemet, steg två? För det första skall Megalo äta så mycket foder som möjligt i boghöjd. Detta åstadkommer jag genom att han äter hö i påse inne och hönät ut. Hans tår skall hållas så kort som möjligt vilket vi åstadkommer genom att sko honom var sjätte vecka på vintern och nästan var femte på sommaren.  Utöver täta skoningar fick jag denna vinter göra något som jag aldrig gjort tidigare, Megalo har bara gått med trakt brodd. Vi började vinter som vanligt med fyra brodd på varje sko men efter ungefär 4 veckor ökade hans huvudskakningar markant. Mitt huvudet började genast att jobba och ibörjan tänkte jag inte att det kunde bero på brodden men efter lite djupare analyserande valde jag att ta bort tåbrodden. Efter ungefär en vecka gav förändringen en effekt , hans huvudskakningar minskade.   

Eftersom muskler påverkas negativt av konstant tryck började jag fundera denna vinter hur jag kunde minska det på Megalos bogmuskelatur,  med tanken på att han går med täcke stora delar av dygnet. Att minska det skulle  också skapa bättre förutsättningar. Så i vinter har jag varierat täcke på honom eftersom olika täcken har olika punkttryck. Tur att han och JV Witorio kan byt lånas med varandra. När det gäller Megalos känslighet för tryck överlag är det något som återspeglar sig hela tiden. Bland annat tycker han inte om någon form av tryck på tungan och detta är också något som går att koppla samman med hans rörelsestörning. Tungans muskler interagerar även den med muskler som arbetar för skapa rörelse med frambenet. När det då uppstår ett tryck eller en spänning i tungan hämmas även frambenets motorik mer eller mindre. På Megalo har det stor påverkan vilket med stor sannolikhet beror på att han har nedsatt funktion i vissa muskler redan. Detta resulterade i att vi nu alltid tömkör i sidepull och det gav önskad effekt. Framförandet av vänster fram blev bättre. Självfallet kan man säkert ha löst det på ett annat sätt men jag valde att helt enkelt ta bort bettet för att det var lättast samt att det fungerar för Megalo. 

Utöver dessa förändringar för att skapa bättre förutsättningar har jag även sätt över all annan utrustning med utgångspunkten, se det från ett nytt håll!! Finns det något som kan påverka negativt fast man tror att det är bra? Resan där är inte klar ännu men en pågående process i skrivandets stund, det är att byta ut hans utprovade sadel. Sadel vi har idag passar enligt konstens alla regler men något säger mig att den inte är helt optimal. Den magkänslan litar jag på, så nu befinner vi oss i sadelträsket igen med fokus, hitta ny sadel som skapar ännu bättre förutsättningar. 

7c76edb4-a52b-47d8-838c-ceda6785d15b
Brachiocepalicus- musklen som skapar Megalo stora utmaningar.

Ovanstående åtgärder handlar mestadels om yttre omständig-heter. Vi har även mer inre ”omständigheter ”som vi även arbetar med. Vi har ett massage och stretch program som  genomför innan varje träning samt varje dag de perioder han blir sämre, t.ex. vid kyla, mycket snö eller om han lekt för mycket i hagen. Innan varje pass masseras hans bogmuskel (brachiochepalicus se bild) i ungefär 3 minuter. Sedan gör jag stretch av både vänster och höger framben samt en enklare ”manipulering” av bogbladet. Dessa övning görs av två skäl. Ett för att aktivera hans bogmuskelatur så att ärrvävnadern han har skall återfå så hög elasticitet som möjligt.Två för att förhindra att hans bogar ”låser” sig eftersom han konstant belastar ojämnt på grund av sin ”high heal syndrom”. Utöver detta  masserar jag även båda hans baksida lår inför träning. Detta eftersom han även har muskelbristningar på baksida lår  som påverkar hans rörelsemönster negativt.

Eftersom Megalos kropp har ett stort behov av värme och god cirkulation är det av stor vikt att han inte blir nerkyld på något sätt vilket gör att han täckas en hel del. Som jag skrev ovan är valet av täcke viktigt med tanken på punkt tryck men även täckets funktion läger jag stor vikt på. I stallet blir han täckad från att det blir mindre än plus fem grader och då täckar jag honom med back on track. Jag har valt back on track för att det på ett skonsamt sätt ökar hästens egna värme genom att ”stråla” tillbaks hästens egna kroppsvärme. Säger inte att det passar alla men det ger god effekt på Megalo. Detta är några saker som jag har tagit hänsyn till när det gäller att skapa bättre förutsättningar för att kunna bygga Megalo till en hållbar häst utifrån hans förutsättningar. 

Efter mycket om och men har jag nu koll på vilka förutsättningar Megalo har. Det som nu återstår är att välja övningar som skall upprepa över tid för att bygga honom? Vad behöver då Megalo bygga? Vilka övningar skall vi välja utifrån hans förutsättningar? Hur jag och Megalo har löst detta får ni läsa i nästa blogginlägg.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: