Alla är vi olika!

Jag tänkte lätta på några funderingar och tankar gällande att förmedla/sälja och köpa häst.

Först av allt hör man ofta att dom söker en ponny/häst som inte är för liten för då växer man ur den så fort… eller den ska kunna gå 150 klasser sen när/om ryttaren är redo… Tänk inte så är mitt råd,

  • köp en ponny/häst som passar nu både i storlek och temperament annars är är det stor risk att misslyckas. Svårt klara av en för stor ponny och en häst som är avlad för de stora klasserna har många ggr mycket blod i sig och kräver sin ryttare på flera sätt. Dom hästarna är ofta känsligare för hjälperna och mer explosiva hoppar väl med ryggen och därför kräver dom ofta en ryttare med mer erfarenhet och känsla.
  • köp en häst du tycker om har känsla för, ni ska ju vara tillsammans många timmar framöver varje dag, det kommer alltid mer eller mindre tuffa perioder. Det går upp och det går ner!
  • Titta på hästar som passar dig inte för att kompisen har en sådan typ av häst. Tycker du om en pigg/het häst eller en lugnare? En liten eller stor osv.
  • Är den här hästen inom er prisbudget?

När du vet vad du söker för häst och tittar på annonser eller sociala media är det dax att kontakta förmedlaren /säljaren. Man läser många ggr att det står sist i annonsen: söker seriöst intresserade köpare inga brevvänner!!

Ligger nått i de för som säljare svarar man på många mail, sms och telefon samtal det tar tid och ja det hör till försäljare livet, men den tiden lägger vi gärna om det är en seriöst intresserad köpare!! Om du är intresserade av den häst vi ska sälja vill säga!!!

52908285_398407724067914_1989764305632886784_n

Dax för att boka Provridning. Då ska det vara en häst ni tror passar er inte en häst att prova för att det är nära hit eller för att det är kul att rida olika hästar osv. Det är inte snällt mot säljaren att ta upp tiden tar väl ca 3 timmar minst per provridning och framför allt inte snällt mot hästen som får många olika ryttare under kort tid.

Sen kan det naturligtvis vara så att hästen inte passar dig trots att annonsen sagt de, dom är levande varelser som känner av ryttare och stämning runt om. Men om ryttaren känner att de här är inte alls vad jag söker så tycker jag man avslutar ritten och är ärlig mot säljaren, sen ska man komma ihåg att på första ritten är det sällan så allt känns helt perfekt, ryttaren formar ju hästen eftersom man lär känna varann och det tar ganska lång tid att bli ett med hästen. Det viktigaste enligt mig vid provridningen är att det ska kännas som en häst jag vill jobba vidare med, är det en häst jag kan tycka om?

52578955_2318831458349334_5520295738694696960_n.jpg

Sen ska vi komma ihåg att det är inte alltid lätt att sälja häst, finns massor med olika folk alla tycker olika tänker olika. En het häst för dig är inte de för mig osv osv. Säger en sak men menar nått annat, barnet vill ha hästen men inte föräldern eller dom vill men inte tränaren osv osv. Men köp nått du tycker om och låt de ta tid när du kommer hem med din nya vän/arbetskamrat. Ta hjälp av tränare och jobba bygg upp mot era mål tillsammans!! Det är väldigt sällan det går spikrakt mot målet, det är dock ryttarens ansvar att se till att hästen mår bra under resans gång vi har valt den, hästen har inte valt oss. Jag tror att med tid tillit och kärlek mellan ekipage kan man komma långt, mår hästen bra, har kul och känner sig älskad presterar den alltid bättre.

Sen måste det givetvis finnas kapacitet hos båda för att nå de högsta klasserna annars skulle vi alla vara proffs ryttare men som tur va finns det många andra mål att nå… så det finns en häst för alla!!!

https://www.facebook.com/victoria.grufman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: