Livet med unghäst

 

Jag tänkte berätta lite om min unghäst Magi som vi köpte hösten 2016, då han var sex månader gammal.

Även om jag tycker om att rida dressyr är det hoppningen jag brinner för och vi sökte en unghäst med bra hoppstam och från en bra uppfödare.

Mamma hittade annonsen på Magi som är uppfödd av Rebecca Giegold som har fött upp många fina hästar både i hoppning och dressyr.

Från början har magi gjort skäl för sitt riktiga namn Cool Magi Q.

Det första halvåret fick han ta det lugnt och bara bo in sig här hos oss. Men vi har alltid gjort så med våra unghästar att vi leder dom fram och tillbaka till hagen och lyfter på hovar när vi tar in dom så att det blir en naturlig del i vardagarna.

På hösten började jag göra lite övningar med Magi. Jag backade honom, sedan gick framåt och vände honom runt mig. Allt detta för att göra honom lyhörd på mig. Dessutom bygger hästen väldigt fina muskler i sin bakdel med hjälp av dessa enkla övningar. Så här fortsatte vi fram till sommarbete 2018 då Magi blev 2 år.

 

Det var nu det hände som inte fick hända. Det var midsommarafton vi satt på altanen och tittade på hästarna som gick på bete. Magi började betedde sig på ett sätt i hagen som inte var normalt han och gick och la sig och rulla om och om igen. Vi förståd att allt inte stod rätt till.

Väll inte i boxen börjar han slänga sig från sida till sida och vi ringde direkt till distrikt veterinären. Hon kom ut och det konstaterades att han hade kolik vilket vi redan hade förstått. Hon försökte hjälpa honom så gått hon kunde men han fick bara mer och mer ont.

 

Tillslut sa mamma att vi måste åka med honom till Ulltuna. Trots så svåra smärtor klev Magi in i transporten och vi far ner till Ulltuna. Kl 1 på natten fick vi 2 minuter på oss att bestämma om vi skulle ta bort Magi eller föröka operera honom. Det bestämdes för operation och det ända vi kunde göra var och åka hem och vänta. Vi trodde inte då vi skulle få se våran Magi igen då han var så dålig när vi lämnade honom.

 

Det gick iallafall bra med operationen och efter 1 vecka fick vi hämta hem Magi. Om ni läser Grufmans inlägg så var det exakt samma som hände våran Magi.

Nu väntade en lång konvalicens, det tog tid men idag är Magi helt återhämtad även om han behörver bygga muskler för att bli riktigt fin i kroppen.

I höstas började vi longera honom lite och han har nu fått löshoppa och vi är påväg att sitta in honom. Jag kommer fortsätta att skriva om hans träning i kommande inlägg. https://nouw.com/systrarnahartmann

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: