Konsten att hitta rätt tränare

 

Konsten att hitta rätt tränare kan vara svårt. Träningen måste inte bara passa ryttaren utan även hästen. Om man dessutom har fler tränare som tex en i hoppning, en i dressyr eller i någon annan disciplin är det viktig att dom har samma röda tråd.

Det finns många tränare som inte har någon som helst utbildning i vare sig pedagodik eller om hur hästen fungerar under arbete.

Det som var väldigt viktigt för oss när vi sökte tränare var att tränaren var mån om hästen. Alltså hållbarheten, inte bara att hästen skulle hålla till nästa tävling utan i många år framöver. Det var också viktigt för mig att ha en tränare som kunde lösa problem utifrån hästens bästa och naturligtvis ta mig framåt i ridningen.

Den tränare jag har i dressyr idag är Fredrik Böhling. Innan jag kom i kontakt med Fredrik hade jag ridit och tävlat LC på ponny på knappt godkända poäng. Men varför vi vände oss till Fredrik var att jag också hade börja ridit pappas häst Denniz då vi visste att Joly (min ponny) inte skulle hålla för tävling. Denniz hade ett speciellt temperament och var dessutom 180 cm i mankhöjd, alltså ingen lättriden häst för mig som då var 13 år. Min dåvarande tränare kunde inte hjälpa oss och mamma hade hört talas om Fredrik som vi hörde av oss till och han lovade att titta på Denniz.

Efter bara någon träning för Fredrik kunde jag rida Denniz på ett helt annat sätt. Det som är toppen med Fredrik är att han sitter upp på de hästar han tränar och det är ovärderlig hjälp. Vi fortsatte att träna på men Fredrik rekommenderade oss att sälja Denniz och hitta en mer utbildad dressyrhäst eftersom jag ville utveckla min ridning.

Det var då Sonja kom in i bilden. Jag har sedan dess fortsatt träna för Fredrik som inte bara är noga med att Sonja ska må bra och gå bra utan också att jag tränar rätt för att orka rida och därmed ge Sonja de bästa förutsättningarna.

Jag rider för 2 tränare Fredrik Böhling (dressyr) Susanne Widner (uppbyggandeträning) och det är samma röda tråd i deras undervisning även om det är olika träning. Deras mål är att Sonja ska utvecklas men framför allt att hon ska hålla sig frisk och glad och hålla i många år till.

Fredrik är utbildad tysk beridare och har även studerat på Strömsholm och Flyinge här i Sverige. Han håller även på att utbilda sig till sadelutprovare.

Jag kommer att göra ett senare inlägg om vikten av att ha en rätt anpassad utrustning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: