En häst med allt!

 

Lerbert är en 14 årig valack som bott hos mig i precis 1 år. Tack vare Jannie Canovill hittade jag Lerbert och det har gjort så vi kan utvecklas tillsammans. Winnie som jag skrev om i mitt första inlägg är också köpt av Jannie. Vi har även ett samarbetet tillsammans med att sälja hästar, Vilket är super kul.

Lerbert är en häst med fantastiskt arbetsmoral. Aldrig haft någon häst tidigare som är så arbetsvillig och som lär sig så otroligt fort. Förutom att han hoppar helt fantastiskt är han väldigt väl riden på marken och kan alla skolor, byten mm.

Under detta året har vi ridit upp till placeringar i 1,35m. Jag har jobbat väldigt mycket på att få honom till den häst jag vill ha. Hoppa höga klasser och hinder kan han redan och har gjort tidigare men för att kunna göra det rätt och felfritt behövs mer muskler enligt mig för att få det hållbart i längden.

Lerbert är en svår häst att jobba med i uppbyggande träning då han aldrig upplevs som ”trött” och då det lätt blir att man tränar på för hårt.

Jag har jobbat honom mycket ute, då han tycker det är roligt och jag tycker man får ut bäst möjliga träning.

Det vi jobbat mest på är att få honom rak, en tränings övning då är (labyrinten) där man går igenom bommar lagda i ett L vilket tränar både koncentration, balans, koordination,rakhet och styrka. Det tränar även en själv som ryttare inom dem områdena. Denna övning är jätte bra på vintern om det är hårt underlag ute och du inte har ridhus. Man kan skritta igenom denna i ett ridpass ca 20 minuter och då har du jobbat igenom hästen ordentligt.

Det är även en jätte bra övning om du just en dag inte har så mycket tid att rida.

Jag har även jobbat mycket på att få honom på sin bakdel för att kunna hoppa korrekt över rätt uppstående hinder. Då kan man jobba mycket ute på olika väglag, genom att lätt gallopera på en kortare sträcka, sätta tillbaka med hjälp av sitsen och skänkeln en kort sträcka sen galoppera på igen osv. Detta kan man även göra i skritt och trav. Det som jag anser är viktigt med denna övning är att alla hästar är olika och att man måste känna hur mycket hästen klarar av. Det ska kännas lätt, som ett dragspel. Målet är att man ska kunna göra snabba tempoväxlingar i alla gångarter.

Man kan även jobba med att stanna framför en bom i skritt för att då träna bort att hästen inte ”faller” framför bommen utan håller sig kvar. Det är en jätte bra övning för att sen kunna känna den känslan på större hinder.

Ett av våra stora mål 2018 var att rida Svenska mästerskapen. Lerbert hade aldrig känts så fin innan och när vi gick igenom de sista inför SM, Hände min mardröm. Vi tränade för Sussie Widner och Lerbert dansade fram. Sen hände det, min mardröm och från toppform till botten på bara några timmar.. Lerberts tarm hängde upp sig och en akut bukoperation väntade för att kunna rädda Lerberts liv. Lerbert rasade i muskler, vikt och allt jag tränat upp för att vara bland de bästa försvann. Jag rasade och förstod ingenting.

Hur jag tränat upp Lerbert efter operationen är en lång rehab, massa papper som måste följas, promenader, första ridturerna…. Det kommer jag berätta om i nästa inlägg.

En sak är säker och det är att jag gjort allt för Lerbert!

Dynavena Equi-N-ice

2 kommentarer på “En häst med allt!

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: