Har du fattat galoppen ?

Att träna islandshäst med Lisa Mossberg

Att rida galopp kan väl inte vara så svårt? Jo men visst kan det! Har vi en häst med fler gångarter kan de lätt blanda dem alla. På bilden nedan kan ni se hur nära varandra alla gångarter ligger.

Vi börjar med att titta på hästens rörelsemönster, hovnedsättning:

Höger galopp; VB, HB och VF, HF och sedan sväv.

Vänster galopp; HB, VB och HF, VF och sedan sväv.

Galopp är alltså en tretaktig gångart med sväv.

Taktavvikelser som kan finnas är fyrsprång; inner bak sätts ner tidigare än det diagonala frambenet. Fyrtakt; ytter fram sätts ner före det diagonala bakbenet, ger mindre sväv.

Korsgalopp; enkelt förklarat går hästen i vänster galopp med bakbenen och höger med frambenen, eller tvärtom.

Galoppen är en oliksidig gångart där den inre sidans benpar är ledande, därför är det viktigt att vi tränar både vänster och höger galopp, samt den svåra mer för att sträva efter en liksidig häst. 

Vi börjar med att titta på fattningen. Inner skänkel förs fram och är drivande, yttre skänkel förs bak och markerar det bakben som startar galoppen. Gör en lätt halvhalt innan fattningen så hästen är beredd på ny signal och samlar sig. Vi kan hjälpa hästen att förstå fattningen med att förstärka signaler på olika vis, prova dig fram vad som passar er bäst. Ett exempel är att lyfta inner skänkel samtidigt som den förs framåt, detta ger mer plats för frambenet och sätter ryttaren med mer vikt på ytter sittben. Att rulla med sitsen är ett annat, tänk dig hur galoppen känns och gör en rullande rörelse, att tänka att man ska ”sola magen” är en god hjälp, lyft blicken och visa magen åt vänster för vänster galopp och åt höger för höger galopp.

Lägg de första fattningarna på samma ställe, det gör hästen beredd på signalen, gärna efter en hörnpassering. Hästen behöver inte komma upp i galopp de första gångerna utan kan ni bara få in en tanke om ny gångart, en liten rollning, är det bra. Ge beröm när hästen tänker rätt, gå tillbaka till ursprunglig gångart och be om en ny fattning. Att hålla hästen lugn och vara noga med att den förstår är bättre än att stressa fram galoppen i ett högre tempo. Vi kan ta fattningen från skritt, trav eller tölt, väljer du den gångart hästen har bäst bärighet får du det med dig i galoppen.

När vi väl fattat galoppen! Då behöver den inte vara perfekt på en gång, att låta hästen ”ful-springa” är helt ok bara den är lugn och inte rusar, ge den en chans att hitta takt och balans på egen hand. Då hjälper du hästen till egen balans i gångarten utan att du måste hjälpa till. Våga också rida och påverka hästen under galoppen så den blir säker i gångarten och inte bryter av. En bra övning är att rida hästen på volt i kortare tempo och sedan öka på rakt spår med utåtställning. Detta stärker inner bak och sedan ökar rörligheten på inner fram. 

Vi bygger hästen i skritt!

Hästen behöver mycket styrka för att skjuta ifrån och bära sig i galoppen. God koordination för takten och kondition för att orka. Så det vi kan göra för bättre galopp är att stärka bakbenen, öka koordinationen på de diagonala benparen ochstörre rörlighet i frambenen. Allt detta kan vi förbättra genom enkla övningar i skritt!

Skänkelvikning – stärker och ökar koordination för de diagonala benparen.

Sluta – här kan vi förbättra signalen för att flytta in/aktivera ytter bakben. Övningen är både stärkande och lösgörande. Obs! Var försiktig om du tänker dig en galoppfattning från sluta, risk finns att hästen slår ihop bakbenen och blir rädd och/eller gör sig illa.

Bakdelsvändning – stretchar muskler som annars kan hålla tillbaka frambenssteget, ökar rörlighet för framben och stärker bakben.

Övningarna kan ridas i oändliga varianter både på bana som på vägen eller varför inte mitt ute i skogen. Eller varför inte kombinera dem, exempelvis rida en fyrkant med sluta längs sidorna och bakdelsvändningar i hörnen. 

Tänk på att jobba i intervaller och alltid mer i det svåra!

Lycka till och galoppera mera!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: