Mer prioritering av konditionsträning

Jag har kommit mer till insikt de senaste månaderna hur himla viktig konditionsträningen för hästar är. Innan har jag tränat kondition på ett sätt som inte är planerar, kan man säga. Det jag menar med det är tex jag tar galopp ute i skogen och rullar på i ett jämt tempo – med tanke att jag ska röra på hästen eller bara galoppera. Själv tror jag att många också gör så och därför har många hästar ”ganska” bra kondition, men inte många som har riktigt bra kondition.

Det som har fått mig till insikt är att jag har ridit en del yngre hästar som inte har den grundliga konditionen som äldre hästar har. Där har jag märkt att en del övningar eller krumelurer är extra svåra då unghästen behöver extra stöttning för att både hålla igång i det jämnare tempo och för att utföra övningen. Tex ett enkelt byte ( hålla igång galoppen, samtidigt som du ska samla, göra en övergång, fatta ny galopp + hålla ett friskt och jämt tempo mellan allt).

Det har självklart mycket med styrka att göra också, men det är svårt att bygga styrka med dålig kondition.

När hästen har en bra kondition så har du bättre förutsättningar för att få din häst långsiktigt hållbar – både mentalt och fysiskt. Hästen får en ökad prestation i ridningen med bättre kondition och får mer motivation eftersom den känner sig tränad för uppgiften.

Nu tränar jag i regel kondition 1 – 2 gånger i vecka, där jag också har kvar galoppen i skogen som innan. Men konditionspassen görs nu medvetet i fokus på bara kondition. Då åker jag till en stor utebana eller ett stort ridhus där jag räknar mina varv och ökar successivt med dagarna. Bra tips är att börja med de sämre varvet för att avsluta med de lättare för att göra uppgiften lättare och roligare för hästen.

Konditionens mening är att träna upp hjärt och lungkapaciteten – då blir hästen mer uthållig. Om du har en bra kondition på din häst kan du lättare öka svårighetsgraden på eran träning då konditionen sätter en stadig grund för att bygga vidare på koordinationen och styrkan.

4 kommentarer på “Mer prioritering av konditionsträning

Add yours

 1. Hej Clara! Så kul att läsa ditt inlägg om konditionsträning! För mig är det här med konditionsträning vardag eftersom vi har travhästar. Men så har vi även en D ponny till vår dotter. Han har sedan några veckor tillbaka börjat träna galoppintervaller på vår sandbana för att få bättre kondition och bli av med några kilon. Och det är så kul att se vilka framsteg dom gör!! I skrivande stund är han uppe i 3+3 intervaller som dom gör lätt. Första passet orkade han nästan inte två…
  Finns det en fördom i ridvärlden att hästarna inte får ha för bra kondition för att dom då blir heta/lite galna av det…? Tycker man hör det då och då. Våra travhästar har superkondis och är allt annat än galna. 😉
  Använder du pulsband på din häst? Det är först då man får riktig koll på sin hästs kondition. De flesta travtränare som intervalltränar gör ett sådant pass minst tre dagars mellanrum, mest fyra dagars mellanrum.
  Lycka till med er kondis!

  Gillad av 1 person

  1. Hej! Tack så mycket för din kommentar och för att du ville dela med dig.☺️
   Jag tror att vi ridfolk har mycket att lära av er som håller på med trav, jag tror också att det är så att många som rider tror att det räcker med den träningen dom gör på banan (hoppning, dressyr mm). Men som jag skrev så tror jag absolut att vi behöver träna ”riktig” konditionsträning för att få hållbara hästar.

   Jag har tänkt att skaffa mig ett pulsband för att få bättre koll på konditionsträningen. Om du har något tips på vilken som du tycker är bäst så får du gärna dela med dig😃

   Gilla

 2. Hej! Polar har det bästa. Kostar en slant men väl värt! Tror även dom kommit med en ny sändare som man fäster på sadelgjorden. Har inte testat den men det verkar smidigt.
  Om du behöver tips och råd med siffrorna sedan så tveka inte att höra av dig! 😊 Min man har superkoll på det här med pulsvärden! Mvh Maja

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: