En bom fyra lyft

Uppbyggande träning passar alla, det finns ett väl genomtänkt system bakom träningsfilosofin. Målet styr träningen och ett bra team och rätt träning är viktigt för att nå målet. Analyser, intervaller och kunskap om vad som bygger vad och dokumentera med bilder och filmer.

Om man har en bom och skrittar över den så lyfter hästen alla benen med ett lyft. Här kan man göra en analys om hästen lyfter benen lika högt, ett ”klånk” betyder att hästen inte lyfter lika mycket.

En bom där hästen får gå med ”halvlång tygel” ryttaren får bara ”åka med”

Du kan jobba för hand, på töm , långtygling eller rida. Fördelen att jobba förhand är att du ser hur hästen lyfter sina ben. Du kan också bestämma hur bomövningen ska påverka hästens muskler.

SWUS kurs för dig med egen häst , här lär du dig hur du kan jobba med bommar i ett Uppbyggandesystem

Att gå över bommen bygger styrka i hela hästens kropp, överlinjen kors, länd, core, manke, och nacke ”lyfter” mer, då hästen tar steget över bommen.

Stannar du framför bommen eller över bommen (hästen har bommen under magen) så blir det en bra koordinationsövning, här måste hästen hitta sin balans och bli mer kroppsmedveten.

Elettras utegym halt framför en stock

Komihåg att flera bommar ger fler möjligheter men det ökar också intensiviten i övningen.

En bom låg intensitet, flera bommar högre intensitet. Här är det viktigt att anpassa övning och intervallen, så att övningen blir uppbyggande inte nedbrytande.

Intervallen ska av vara uppbyggande, då är det viktigt att du analyserar om det finns ett svårare varv / sida hos hästen. Liksidig häst jobba lika många upprepningar. Oliksidig häst jobba mer åt det svåra varvet eller svåra sidan det är den uppbyggande intervallen och målet är en liksidigare häst (och ryttare)

Svåra sidan – Lätta sidan – Svåra sidan

Lycka Till med din uppbyggande träning

Vill du lära dig mer så finns böcker i det uppbyggande systemet. Beställ på våran hemsida.

http://www.susannewidner.com

Bok 1 – Uppbyggande Träning Bok 2 – Uppbyggande Ridövningar Bok 3 – SWUS Unghäst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: