Att hitta nya vägar

Att hitta nya vägar och nya sätt att tänka är ett ”måste” för att ta sig vidare. Att göra samma sak igen leder sällan till att resultatet blir något annorlunda utan det gäller att ändra det man gör för att få ett annat resultat.Det kan vara små saker som det kan behövas skruvas på men det kan också vara så att det krävs en helt annan tanke och utgångspunkt för att det ska bli någon förändring. Detta är inte lätt men det krävs och för mig krävdes det inte bara att tänka nytt i mitt träningskoncept och mål,utan jag hittade en helt ny gren, jag och Megalo hittade Working equitation.

Jag hittade Working equitation för ungefär ett år sedan och är nu helt såld på grenen. Den ger mig allt som dressyren innehåller men det är så sjukt mycket roligare att träna samt att Megalos självförtroende växer ofantligt mycket av det. Jag och Megalo har utvecklats mycket av att träna WE, både psykiskt och fysiskt. Megalo har utvecklat sitt självförtroende något enormt och idag är han mycket lugnare i sig och behöver ej ta till flykt lika ofta. Hans arbetsmoral har ökat och vi kan ta ”om” saker utan att han tappar humöret och låser sig. Självfallet beror det på fler saker än WE träningarna men det är en stor del av det. Megalo vågar nu prova och lyckas han inte så gör inte det något. Övningarna vi gör innehåller alla olika moment av dressyr men eftersom det utförs i samband med ett ”hinder” tycker Magalo att det blir roligare och betydligt tydligare.

Det blir även tydligare för mig som ryttare att dressyren skall inte bara vara ”fint” utan även funktionellt. Förutom att dressyren blir funktionell så blir det även lättare att se små framsteg eftersom det blir tydligt när man utför hindren. Det går att bryta ner hindrens utförande, precis som en dressyrrörelse, men jag upplever att det är lättare att se utvecklingen eftersom det då blir ett enklare utförande på någon del av hindret. Jag upplever också att jag har lättare att utvärdera mig själv tack vare hindren. Eftersom hindrets utförande har flera moment kan man titta på genomförandet ur olika delar och då hitta vad man skall utveckla eller göra mer eller mindre av. Det går att bestämma sig att man enbart skall träna på en sak i utförandet och då kan man ge hästen direkt positiv feedback. Detta kan man med stor sannolikhet uppnå i alla grenar men för mig har det blivit så tydligt och enkelt tack vare WE. Den har som sagt gett mig en ”a-ha” upplevelse gällande hur funktionell all dressyr är och hur enkelt alla moment går att bryta ner.

Megalo och jag har som sagt tränat WE strax över ett år nu. Vårt mål under 2022 är utvecklas vårt genomförande av de olika hindren samt att komma ut på någon tävling. Vi kommer fortsätta på vår ”nya väg” och bygga vidare medvetet och eftertänksamt, allt för att få oss, utifrån våra förutsättningar att nå så långt vi kan. Ingenting är omöjligt, ibland måste man bara hitta en ny väg för att komma framåt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: