Hanna & Dancer långtygling

Känner mig så glad och stolt att få dela med mig av denna berättelse hur man lär sig en metodik i ett arbets sätt som kräver träning och tålamod. Härligt jobbat Hanna med sin fina Dancer 🌟


”Jag minns inte exakt hur det började men jag tror det var när jag snubblade över en bok, ”Horse training in-hand, a modern guide to working from the ground’ av Ellen Schuthof-Lesmeister. Jag har alltid gillat böcker, och den boken var en väldigt pedagogisk ingång för mig till ”hand-arbete”. Systemet som hon presenterade byggde på att man gradvis arbetade sig igenom longering, longering med två linor, tömkörning och till sist arbete med korta och långa tyglar. Hela upplägget passade oss väldigt bra eftersom jag ofta tränade Dancer ensam.

Tömkörningsbiten upplevde jag som rätt jobbig med alla trassliga linor, men när vi kom till långtygling blev jag fast. Det kändes som en extremt smidig träningsform. Dessutom märkte jag att Dancer gillade det. Vi jobbade oss igenom stegen i boken men jag märkte att jag behövde lära mig mer för att förstå hur jag skulle felsöka. Då hittade jag Piet Bakker och Ellen Ofstad på nätet, och beställde deras DVD ”Long-reining”. Utifrån den tränade vi vidare och efter ett tag började experimentera med olika positioner osv.

Nyckeln till att lära sig är att våga testa. Och att börja enkelt. Egentligen är långtygling väldigt intuitivt och logiskt, bara man kommer igång!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: