Att träna islandshäst med Lisa Mossberg

Islandshästen har ju precis som alla andra raser fyra ben, öron fram och svansen bak. Så grundträningen behöver ju inte skilja sig så mycket från dess släktingar. Det jag tänkte fokusera på är såklart tölten! Denna gångart är väldigt komplex och kräver mycket av både häst och ryttare. 

Först måste vi förstå vad det är hästen gör i tölten, hur den använder sin kropp, för att vi ska kunna visa vägen dit. Då tittar vi på hovnedsättningen för att förstå rörelsemönstret.

Tölten är en fyrtaktig gångart som börjar med vänster bak, vänster fram, höger bak och höger fram. I en ren fyrtakt ska det vara lika lång tid mellan varje hovnedslag. Om det samsidiga benparet landar nästan samtidigt går hästen i passtakt, om den istället söker sig mot det diagonala rörelsemönstret får vi travtakt i tölten. För att hålla en ren och jämn takt krävs att hästen är liksidig och kan arbeta med bra koordination och styrka.

Så här kommer några bra övningar för att förbättra tölten!

En bra övning i skritt är att korta stegen/samla hästen varvat med att länga stegen/hästen. Arbeta detta samtidigt som du rakriktar. Du får kontroll på steglängden samtidigt som du kan känna och arbeta hästen mot liksidighet. Detta bygger styrka där du arbetar de långa musklerna/påskjutet i ökad steglängd och de korta musklerna/frånskjutet i den samlade skritten. Ta sedan samma övning med dig i tölten. 

Kom ihåg att lyfta blicken vid rakriktning.

Olika typer av koordinationsövningar är bra, jag använder mig mest av öppna, sluta och skänkelvikning. Dessa går också att göra i så många olika varianter. Men vi tar några exempel.

För att öka rörlighet och flexibelitet kan man växla öppna åt olika håll. När du rider längs spåret på banan kan man rida hästen i vanlig inåtställd öppna längs kortsidorna och en utåtställd öppna längs långsidorna. Vid utåtställd öppna får du hjälp av staketet/väggen med förhållningen och kan ge större frihet för bog och framben. Kom ihåg att rida i båda varv och mer i det svåra. Övningen kan tillämpas på alla gångarter och är också lätt att ta med sig på ridturen ut. Att växla bakben som skjuter ifrån samt det som tar emot bygger också styrka och ökad balans och kroppskontroll.

Se till att ge plats för ytter framben.

Skänkelvikning kan verka positivt för hästens steglängd. Många av de muskler som löper över bogled och höftled för benet in mot kroppen eller ut från kroppen. Om vi inte underhåller dessa kan de bli stumma och korta och motverkar då rörelse. Också en lätt övning att ta med ut på ridturen, flytta hästen från ena till andra sidan av vägen. 

En bra uppvärmning är att gå igenom dessa övningar i skritt, då kan du ganska lätt ha koll på om hästen är mjuk och följsam, om hästen är liksidig och klarar övningarna lika lätt åt båda håll. 

Lycka till och tölta lugnt!

Vår hemsida

Facebook -> Mossbergs hästservice

Instagram -> mossbergs_hastservice


Instagram
mossbergs_hastservice
Facebook
Mossbergs hästservice

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: