Att våga hoppas…

Resan har nu pågått i 17 veckor. En resa där känslorna har åkt berg och dalbana, mellan himmel och helvete, hopp och förtvivlan. Ett ständigt funderande och frågor som saknar svar. Nu gäller det att våga blicka framåt. Att våga tro att det skall vara möjligt. Virre har en livsglädje utan dess like. En vilja att finnas vid min sida och nu måste vi tillsammans klara av denna utmaning, minst lika länge till i liten hage och sedan, kanske sedan, vågar vi hoppas ännu mer.

Den 12 maj fick Virre lämna sin box för första gången efter 11 veckor. Han fick gå ut i en lite hage och äta hö ur ett hönät. I den lilla hagen firade han sin midsommar och i den kommer han få stå många veckor till. Virre är fortsatt haltfrk och rör sig utan anmärkning i både skritt och trav. Har inga problem att svänga snävt åt varken höger eller vänster. Det är mycket bra men dock har han fortfarande smärta i sin hov. Det visar sig tydligt när sulan utsätts för tryck med visitertång. Hovslagaren är ut och verkar Virre var fjärde vecka och använder då visitertång för att se hur ”hoven” mår. Hoven växer som den ska och den korrigering hovslagare gör har rätt effekt men dock finns smärta kvar. Dock finns det som sagt smärta kvar och den kan vi bara vänta ut. Den beror på att hovbenet ligger så ”fel” fortfarande och för att det skall försvinna hjälper bara tid. Tiden så att hoven skall få växa ”till sig” efter hovbenets läge, helt enkelt fixa till rotationen som har uppståt. Eftersom Virre hade en omfattande rotation så tar det tid och under den tiden måste han röra på sig så lite som möjligt men ändå må bra. Till er läsare så finns det olika rehabplaner gällande fånghästar. Detta är Virres plan vilket baserar sig på hans förutsättningar och behov.

Planen nu är att Virre skall fortsätta stå i lite hage och vi förbereder oss mentalt för att det är minst lika många veckor som han redan stått, dvs. 17 veckor till. I och med detta började jag fundera på hur jag skall kunna hålla Virre fortsatt nöjd och välmående? Vad kan jag träna med en häst som enbart får stå på box eller lite hage?? För det första så skall vi nu börja lägga in lite enklare stretch övningar tre till fyra gånger i veckan. I syfte att börja sträcka och länga hans muskler lite igen. Jag kommer också att börja lägga till lite halter när vi går till och från hagen samt i hagen. Även lite ryggning kommer vi att börja med, inte så mycket, men lite för att aktivera länd och rygg lite igen. Utöver detta skall vi öven börja med något helt nytt, vi skall börja trick träna. Syfte med trick träna är att underhålla hans välmående och se till att hans livsglädje fortsätter att sprudla. Exakt vilka trick vi skall ha som mål är inte klart ännu men första steget blir att introducera godis och klicket, stå stilla, olika förflyttningar och hovlyft. Eftersom jag inte tidigare har hållt på med detta så har jag köpt mig en digitalkurs där jag får stöd i hur jag kan lära in de olika momenten. Detta blir en spännande utmaning för både mig och Virre.

Följande mål har vi under fortsatt rehabilitering:

– Stretcha

– halter

– ryggning

– trick träna

För mig är det viktigt att även ha mål under denna tuffa tid. Det gör att jag och Virre kan fokusera på annat än bara det negativa. I och med detta påbörjar vi att bygga en hållbar häst igen med målet, att ingenting är omöjligt! Tillsammans ska vi lyckas, vi måste lyckas, för i min värld finns inget annat tänkbart alternativ. Det bara måste gå! Tiden är den avgörande faktorn och den har jag och den måste jag ge förutsättningar så att Virre får. Det viktigaste är att vi får fortsätta att göra det omöjliga möjligt!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: