Vi ansvarar för hästens välmående

Gästbloggare Hästmassör Pia Schiller

Som hästägare har vi ett ansvar att ge vår häst förutsättningarför att må bra. För mig är träningen av hästen och att ha koll på hästens fysiska status väldigt viktiga delar i hästens hälsa. Uppbyggande träning enligt SWUS och massagebehandling går därför hand i hand.

Hästar är stora och starka men mycket känsliga. Därför använder jag enbart mina händer när jag behandlar hästar. Det har jag gjort i 20 år så jag vet att det fungerar utmärkt. Jag inleder alltid behandlingen med att palpera hästens muskler, senor, kolla hovarna, se hur den står och hur den rör sig. Jag frågar hästägaren om hästens vardag, foder, utevistelse, hästkompisar, utrustning mer mera. Allt för att jag ska få en så heltäckande bild som möjligt.

Under själva behandlingen har jag fullt fokus på hästen, något som de allra flesta hästar uppskattar. Riktar jag fokus mot något annat, händer det ofta att hästen tydligt markerar: ”Hallå, allt ljus ska vara på mig nu!”. 

Efter behandlingen går jag igenom med hästägaren vad jag har hittat, hur jag har behandlat och vad hen själv kan göra fortsättningsvis. Och det är här som Uppbyggande träning kommer in som en så självklar del. Massage + stretch + träning som utgår från hästens förutsättningar = uppbyggande. Vi går igenom hur hästägaren kan träna sin häst för att få den mer liksidig och träna upp de svaga eller spända musklerna. 

Hästägaren får hemläxa, som jag kallar, med råd om stretch, massage och ett par basövningar i Uppbyggande träning.

Det kan vara så enkelt som att göra halt framför en bom (eller en gren på marken i skogen) och sedan gå över. Upprepa i intervaller och pauser emellan. Det ger resultat. Hästen Fani, 28 år, fick promenera med sin matte i svagt sluttande backar och göra en massa halter. Efter sex veckor fick han en massagebehandling igen, och jag kunde märka skillnad i hans kropp. Så häftigt!

Slutligen vill jag igen lyfta detta med vårt ansvar. Det finns en mängd olika behandlingar som verkligen bidrar till hästens välmående och hälsa. Men vi måste vara observanta på att vi – trots att vi älskar hästen och bara vill den väl – i all välmening kan göra den illa. Om hästen har en skada eller har ont någonstans måste vi tillkalla veterinär, inte först pröva alternativa lösningar. Vi har en djurskyddslag för att säkerställa ett gott djurskydd, främja en god djurvälfärd och respekt för djur. Den 1 mars 2019 började nya föreskrifter om hästhållning gälla.

Läs gärna mer här. https://tinyurl.se/2QL

Hästmassör Pia Schiller,

https://pia-schiller.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: