JV Witorio, nästa steg

Tillammans har jag och JV Witorio åstadkommit det omöjliga. Vi har tränat sakta, sakta med uppbyggande träning i fokus där JV Witorios förutsättningar har fått satt ribban. All träning är medvetet utfört och varje delmål är utvärderat innan träning mot nästa delmål påbörjats. År 2020 skall fortsätta i samma tänk med målet att detta skall bli vårt bästa år någonsin. Vi skall fortsätta att göra det omöjliga och visa att med rätt rätt träning och rätta anpassningar finns inga hinder.

År 2020 har vädermässigt börjat bra för JV Witorio. Ni som har följt vår resa vet att JV Witorio reagerar mycket negativt på kyla men denna vinter har gett goda förutsättningar med tanken på att vi ännu ej fått någon riktigt vinter. Han har kunnat gått en del utan täcke vilket är bra för att främja hans rörlighet. Det som dock varit olyckligt denna vinter är underlaget. Underlaget i hagen har varit hårt vilket gör att broddarna har skapat en del spänningar i bogen samt ländryggen. Det har även hämmat träningen en del eftersom det främst har gått att träna i skritt. Dock är träning i skritt mycket fördelaktigt men hade gärna haft en del fokus på galoppen för att variera träningen.

Vad blir då nästa steg för JV Witorio? När det gäller ridningen är vårt närmaste delmål att hitta en lång och låg form i skritt och trav, Sedan börja lägga in galoppen. För att komma till galoppen måste vi dock först hitta en bättre avslappning där han känner sig trygg och vågar stanna kvar i den långa och låga formen. Idag hittar vi en bra lång och låg form under väldigt korta perioder på ett pass,så vi vet att det finns där. I tömkörningen kommer fokusen att ligga på galoppen där vi även arbetar med den långa och låga formen. På töm arbetar vi även med att hålla ihop formen vid övergångar och att ”våga” vara kvar i den långa låga formen. Skritt för hand kommer att fortsätta var en del av vår träning och då med fokus på att sträcka hans korta sida och korta hans långa sida, genom att gå i skog och mark.

Utöver att träna JV Witorio fysiskt måste jag i alla träning fortsätta ha stor medvetenhet om hans tidigare negativa reaktioner. Vid vissa tillfällen under ridning och tömkörning kan han fortfarande få mentala låsningar. Dessa mentala låsningar blir dock färre och färre men när de väl inträffar så måste man där och då ta ett snabbt beslut och reagera exakt. För mycket eller för lite reaktion kan resulterar i att vi måste börja om med allt och sitter jag på ryggen kan det innebära att jag hamnar i backen.

År 2020 kommer att bli ett spännande år och vårt stora mål är Arabcupen. Målet att delta på Arabcupen har varit stående sedan jag och JV Witorio började vår resa. Resan har tagit oss på många slingriga och krokiga vägar men målet har alltid varit detsamma. Vi kommer att nå dit en dag, frågan är bara , blir det i år?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: