Inridning och utbildning!

Jag har ridit in och utbildat olika ponnys/ hästar från noll kunskap till nationell/internationell/Falsterbo mm. Jag tänkte dela med mig av några tips som jag brukar tänka på och använda när jag framförallt utbildar en ung häst.

Den första viktiga steget tycker jag är respekt och kommunikation. Har du en häst med dig från marken från början kommer det underlätta att börja rida sen. Tips på en väldigt bra övning är att gå tre meter framför hästen, stannar och hästen ska stanna fortfarande tre meter ifrån dig. I börjar förstår inte hästen vad du menar då är det viktigt att hitta en metod som funkar för att hästen ska förstå dig. Exempel gå mot hästen och se om den backar, då stanna och ge beröm. Man kan också höja armarna.

Steg två som man kan börja med när hästen respekterar dig och vill lyssna på dig är att longera. Jag har valt att longera med sadel på mina hästar från början för att det ska vänjas vid det. Viktigt i longering är att vara tydlig. Visa vägen med ena handen och eventuellt använd hjälpmedel i andra handen för att hästen ska tänka framåt. Om hästen bockar, stegrar eller sparkar vill jag att den ska gå fram direkt. Så det jag gör då är att använda min röst ”smacka” för att hästen ska komma ihåg att det ljudet betyder fram. Så det blir lättare när man sitter på att få fram hästen om något händer. En unghäst i början är även viktigt att den går framåt inte är samlad. När jag vill att mina hästar ska stanna brukar jag visla. Det använder jag alltid samma så att det ska förstå vad jag menar.

Tredje steget börja hänga och hoppa upp och ner i sadeln för att hästen ska få känna efter. Har hästen mycket sadeltvång kan det vara ett tips att alltid longera hästen innan man börjar. Jag brukar vänja mina hästar både med och utan pall och hoppa upp och av från båda sidorna. Börja med ena sidan. Sätt bara upp en fot i stigbygeln och gunga lätt, går det bra kan man lätt hoppa upp lite mer och mer tills man är helt uppe. Men gör detta några dagar innan man väl sätter sig på hästen. När du sen känner dig redo att hoppa upp helt är det viktigt att du inte sätter dig rakt upp direkt utan lutar sig fram. Klappar och berömmer sen hoppa av igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: