Pirret i magen är härligt när man äntligen ska få åka på tävling. Som amatörtränare har man ju oftast ett vanligt jobb till vardags och kanske inte kan ta ledigt vid varje tillfälle som det är ett lopp som passar till hästarna. Nästan all vår fritid går till att träna och sköta om hästarna för att dom ska vara i bästa form när det är dags för start.
Hur tänker vi då?
Vi utgår ifrån oss själva… behöver vi vara mjuka, smidiga och starka i kroppen och ha rätt skor så vi kan springa fort? Svaret är JA, då är det lika för hästarna.
Alla har sitt eget sätt att förbereda sina hästar på, med olika träningsupplägg mm.
Vikten av att ha en bra hovslagare är A o O =) utan hov ingen häst!
Barfota eller skor? Broddar eller inte? Valet av skor kan vara svårt, man får testa lite olika tills man vet vad som fungerar bäst. Sen vet man ändå aldrig riktigt säkert vilket underlag det är på banan, det är först efter värmningen kan man se om man tex. behöver byta till ett bättre grepp eller ta bort brodd osv.
Vi har flera i vårat team som hjälper oss med träning, kiropraktik, laser, magnet och djupvåg. Hästarna gås igenom både före och efter tävling. Däremellan masserar och stretchar vi mycket själva.
För att inte glömma något när vi packar all utrustning, har jag gjort en checklista för varje häst som vi bockar av 😁 det är ju ganska mycket man ska ha med sig..
Hästarna är klippta för att torka fort och för att man ska få bort all sand och salt som fastnar när man kör på banan.
När det är dags att åka är benen lindade och dom har täcken på sig. Vi flätar upp luggen på båda och på Trigger även manen, för den är så lång.
Vi vill att hästarna ska värmas ca 1 tim före dom ska starta. Oftast gör kusken det, men ibland får man göra det själv om kusken inte hinner. Vi selar alltid ut själva och ser till att hästen är redo.
Sen är det bara att hålla tummarna ✊️ allt kan hända och alla lopp ska köras brukar man säga och en gnutta tur är aldrig fel.
När dom kommer in efter tävlingen plockas utrustningen snabbt av och man tar pulsen. Vi låter dom komma ner i andning och erbjuder vatten att dricka, därefter blir det en noggrann dusch. Det är viktigt att få bort allt salt och annan smuts för att undvika infektioner i huden och det är bra att kyla benen med kallt vatten innan vi smörjer med kylande liniment.
Sen får dom torka och vila en stund innan det är dags att linda benen och åka hemåt igen.
Stall Stenbacken 🤗
Kommentera