Rida många olika hästar är en konst!

Jag själv rider många olika hästar. Mina egna, hästar för kund som ska säljas och tillridningshästar. Det första jag gör när jag får en ny häst hem är att fråga ägaren om den är känslig eller vad som är problem. Alla hästar är väldigt olika. Långsam, kvick, seg, pigg och har olika svagheter och styrkor.

När jag rider en häst för första gången börjar jag alltid trava på halvlånga tyglar (om jag vet att den inte bockar eller har andra hyss, exempel) sen börjar jag sakna ställa hästen in och ut för att känna om den är mjukare åt något håll. Oftast har hästarna svårare att ställa åt ena hållet. Sen brukar jag alltid rida tre meter innanför spåret för att se om hästen har balans eller vill dra sig ur till staketet/ väggen. Jag brukar lägga volter med en in och utåt ställning för att se om den faller inåt eller utåt. Allt detta lika i galopp sen.

Efter jag gjort detta kan jag känna om hästen har en kort eller lång sida. Om den är känslig eller seg. Jag själv vill att hästen ska vara uppmärksam, kvick, reaktion för hjälper (framförallt min skänkel). Jag brukar använda uttrycket ”dansa för min skänkel”. Jobbar jag med en ung häst innan inridning, är det första jag vill lära den att vara kvick. Man kan lära hästen från marken att dansa undan för skänkeln genom att gå mot bakbenen, trycka lätt med handen vid skänkelläge och använda blicken.

Sen försöker jag lägga en plan för varje häst. Mina egna jag vet kommer vara kvar ett längre tag gör jag en långsiktig plan för. Men exempel en försäljningshäst försöker jag göra så mjuk som möjligt och jobba lagom för den ska kunna prestera på provridning. En tillridningshäst lägger vi olika planer för enligt önskemål från ägaren. Jag försöker alltid göra mitt bästa med varje individ, vissa hästar lär sig fort och vissa tar det längre tid för. Varje häst har varsin planering för hästens förmåga.

Det viktigaste när du rider en ny häst för första gången är att känna efter och inte gå för fort fram. ”Konsten är att lära sig lyssna på hästen, jobba med hästen, ni ska bli ett team tillsammans!”

Några omdömen från kund jag fått och är stolt över.

• plockar fram det bästa ur hästen.

• mjuk ridning.

• stilla och följsam, ser lätt ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: