TID, vän eller fiende?

Tid är idag ett frekvent använt begrepp i samhället så även inom hästbranschen.  Tid  är en ständigt närvarande faktor i allt vi gör med våra hästar. Hur länge skall den träna? Hur länge skall den vila? När får jag rida efter vaccination? När skall hästen ridas in? Hur länge växer hästen? Det finns många frågor som handlar om ”tid” när det kommer till hästar och jag tror att oavsett vad man tycker och tänker är TID relativ och man skall förhålla sig till det som allt annat, utifrån hästens förut­sättningar. 

Tid är en viktig aspekt när man håller på med hästar och skall hela tiden sättas i relation till den enskilda individen. För mig har tid varit ett ständigt närvarande begrepp och som finns i min närhet dagligen för utan TID hade jag inte haft några hästar. Som allt annat i livet ges rekommendationer gällande ”tid”. Till exempel säger man att det är ”tid” att rida in en häst vid ca 3 års ålder. Detta gör de flesta, om jag generaliserar, med motiveringen att det är ”tid ”för det eftersom alla andra gör det, inklusive de flesta professionella. Jag menar inte att det är fel men jag undrar, passar den ”tid” angivelsen alla hästar? Mår alla hästar bra i det? Samma sak fundera jag på när det gäller t.ex. hur länge man skall rehaba en häst efter en skada? Veterinären ger ofta en rekommenderad rehabiliteringsplan där det finns tidsangivelser. Men tänk om den ”tiden” just för min häst inte ger önskad effekt och den blir inte så bra som tänkt, på den angivna tiden? Är det fel på hästen? Kan det vara fel tids spann för just min häst? 

img_2230
JV Witorio 4 augusti 2014. Ca tre veckor senare blir han utdömd. 

För mig personligen har jag inte följt någon av ovanstående tid angivelse gällande varken inridning eller rehab. Hade jag gjort det, hade jag fått kastat in handduken både när det gäller JV Witorio och Megalo.  Båda mina grabbar hade fått vandra vidare på de evigt gröna ängarna. Ni som har läst mina tidigare inlägg vet att JV Witorios och Megalos historia inte är problemfria. Ni som ej har läst dem gå in och läsa mina blogginlägg ” JV Witorio från utdömd till champion,” samt ”Kan man ha otur två gånger” så kommer ni förstå vad jag baserar min uppfattning på. Förutom en massa tro, hopp och kärlek som har drivit mig att ej ge upp så finns det även mycket kunskap och sunt förnuft som ibland gör att vi borde tänka till. Har vi ibland lite bråttom med våra hästar? För vem skyndar vi? För vem är det viktigast att skadan läker snabbt? Är det inte viktigast att den läker? 

Till vardag arbetar jag i skolans värld och det är en värld av ständiga ut­maningar men också en värld att relatera hästträning till. Jag har många gånger relaterat mina tankar gällande mina hästar till skolans värld och flera gånger funnit svaret att det behövs mer tid. Jag skall förklara hur jag tänker. Enligt det normala skall vi rida in våra hästar vid 3 års ålder. Kort intensiv period och sedan vila. I skolan värld skall man i lågstadiet börja lära sig läsa och skriva. Tänk om hästen inte är redo för inridning av någon anledning, på samma sätt som om ett barn inte lär sig läsa på adekvat nivå under lågstadiet. Hästen funderar vi genast på om det är något fel på. Vilket i sig inte är fel, för det är ju bra om man undersöker en häst som inte beter sig som den ska. Men behöver vi kanske byta perspektiv ibland? På ett barn däremot vet vi  att en del behöver mer tid,  för alla lär sig inte läsa lika snabbt samt att den kanske behöva lite extra stöd av något slag. Barnet kommer skolan inte ge upp på utan den kommer att lära sig läsa och skiva utifrån sina förutsättningar. En häst däremot kanske inte ges möjligheten utifrån sina förutsättningar eftersom människa väljer att inte ge den tid.  En häst kanske också bara måste få växa klart ibland. Måste får bli mentalt redo. Eller helt enkelt passar som körhäst. Det finns många parametrar bara man börjar fundera. 

Skolan har ett stort ansvar för att alla barn skall utvecklas så långt som möjligt. Har ett barn någon form av hinder skall det ej få stoppa barnet utan den skall ges möjlighet att utvecklas från sina förutsättningar. Behöver barnet tex. mer tid  för en uppgift skall den få det. Frågan är ger vi, människan, våra hästar rätt förutsätt­ningar.? Din häst har skadad sig och behöver rehabiliteras. Det tar längre tid än vad veterinären säger men det blir bättre.  Lite mer tid gav resultat. Du for dock veta att skadan har läkt men din häst kommer alltid behöva ”lite extra”.  Den behöver ha särskild träning utifrån sina förutsättningar, precis som barnen i skolan. Vad gör du?

Våra hästar är som barnen i skolan, unika. Inge är den andre lik och det måste vi förhålla oss till. Tid skall anpassas utifrån din unika häst och ge den möjligheten att utvecklas utifrån sina förutsättningar. Frågan är bara, är du rätt person att ge tid och skapa förutsättningar för din häst? Har du viljan? Har du orken?  Har du tiden? Kan du tänka dig att ändra ditt mål om din häst inte håller för det? Kan du ändra inriktning om du ser att din häst inte tycker om det du vill att den skall tycka om? Kan du be om hjälp om det behövs?  Eller borde någon annan ha din häst?  

img_2610
JV Witorio 16 juli 2019.  Rids och tömkörs i alla tre gångarter. På töm kan han göra L:et i galopp. 

Människan och häst måste ha fokus på samma mål. För att nå målet måste människan träna hästen utifrån dess förutsättningar. Om häst och människa ej är kompatibla med varandra av olika skäl kanske man bör låta någon annan försöka. Mitt mål vara att tävla dressyr, men mina hästar har ej de förutsättningarna. Jag tänkte mycket och länge och bestämde mig för att låta mina hästars förutsättningar styra mitt mål. Idag är jag glad att jag valt att ge JV Witorio och Megalo mer tid för de har givit mig så mycket.  Gedigen kunskapsutveckling på flera plan men de viktigaste de har visat mig är att inget är omöjligt. Det lever jag var dag på, både privat och på jobbet, och det hjälper mig ständigt i allt jag gör. TID har varit min bästa vän och gjort det omöjliga, möjligt! Hur ser du på TID? Vän eller fiende? 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: