Varierat underlag – hållbar häst

Varierad träning och varierat underlag har man alltid haft med sig att det ger en hållbar häst. Men pusslet att lägga ihop träningar på ridbanan och i skogen är inte alltid lätt. De flesta tycker säkert att det är enklast att göra övningar på ridbana och ja det kanske det är. Man har inte alla gånger utrymme utanför banan att göra vissa övningar. Men all träning behöver inte ske i skogen eller på ridbanan.

Zigge på promenad innan longering i hagen

Ibland kan man få tänka till vart man istället för skogen och ridbanan kan arbeta hästen. När unghästarna var mindre så kunde vi jobba dom på marken i stallgången. Halt, rygga, byta gå-sida och flytta hästen (flytta bogen, flytta baken och flytta sidvers) med hjälp av en pekpinne. Det låter lätt och som att det inte skall ge någon påverkan på hästen. Men det gör det. Såhär kan man jobba i 5-20 minuter. Den här övningen har jag gjort med Zigge och Aprilia också och det har funkat väldigt bra. Underlaget i stallgången är hårdare och stärker då senor och ligament.

Aprilia efter ett pass i hagen men kuperat underlag + en klättrningskulle

För Aprilia tänker jag extra mycket på varierad miljö. Främst för att hon tycker det är extra roligt då men också för att hon i tidigt ålder skall stärka sig med hjälp av olika underlag och träningar.

En ny favorit har varit att rida i hagen. Vi har en hage med kuperat underlag och där arbetar vi helst😁 Det är även en liten ”kulle” i hagen där vi klättrar upp och ner så får vi även in lite klättring. Och det älskas av hästarna att galopper på åkrarna🥰 I ett kuperat underlag får hästen hitta sin egen balans och mer muskler av hästens ben används.

Aprilia trimmas i hagen
Zigge longering i hage

Jag blev främst inspirerad att rida mer och även logera på kuperade underlag av Jens Fredricsons digitala clinik. Där pratar han om hur han värmer upp sina hästar på gräs med ett kuperat underlag. Jag tyckte det var väldigt inspirerande och rekommenderar den.

Cliniken: https://m.youtube.com/watch?v=FoqNF22pos4

De yngre hästarna rids oftast tillsammans för roligare arbeten💓

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: