Måste jag sätta mål för min ridning ?

Nej, det måste du inte. Men det gör ridningen både roligare och bättre. 

Att sätta konkreta mål hjälper inte bara tävlingsryttaren. Det hjälper även dig som till exempel vill känna dig säkrare när du rider ut eller du som ”bara” har en önskan om att din häst ska vara frisk och må bra så länge som möjligt.

Att kunna göra den där riktigt långa uteritten kan också vara ett mål

I uppbyggande träning är målet det som styr hur du ska träna din häst – och dig själv.

Med konkreta mål och delmål kan du lägga upp en tydlig träningsplan för både dig din häst.  

Har du inget mål, om du inte vet vart du ska, är det omöjligt att veta vilken väg du ska gå. Då spelar det ju ingen roll vad du gör eller hur du tränar.

Det första du måste göra är att ta reda på vad du vill. Känns det svårt? Byt ut ordet ”mål” till ”dröm”. Hur ser din dröm ut? Är det att rida en Grand Prix-tävling, starta i en pay-and-jumpeller att göra den där långturen på flera dagar? Det är bara du som vet vad du innerst inne vill, därför är det bara du som kan sätta dina mål. Det är jätteviktigt att du verkligen vill nå målet, det ska kännas bra i magen.

Är din dröm att börja tävla? En pay-and-jump kan vara ett första mål.

”Jag vill bara att min häst ska vara stark och frisk”, kanske du tänker. Ok, jättebra att din häst ska vara stark och frisk, men varför, vad vill du att din häst ska klara av? Vad vill du kunna göra med din häst som du inte gör idag? Se där, nu har du faktiskt börjat formulera dina mål.

Skriv ned målet (din dröm) och delmålen, när de ska vara uppnådda och vad du måste förändra för att nå dit. Det stora målet, drömmen, är på längre sikt, ett till två år, ibland längre. Delmålen är på kortare sikt, kanske du ska börjat förändra något redan om en månad.  

Kom ihåg att dokumentera. Skriv dagbok, fota och filma så att du kan se hur hästen utvecklas. Och försök att få någon att filma dig när du rider, jobbar från marken eller tömkör. Kolla av en bestämd dag varje månad. Vad har hänt sedan förra månaden? Rör vi oss mot målet?

Kom ihåg att fira! När du har uppnått något delmål, så fira det. Gör något som din häst tycker om och unna dig själv något gott, fint och härligt.

Lycka till!

Pia Schiller – Hästmassör & SWUS diplomerad

Min Hemsida

Min Instagram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: