Snart tid för egen sadel igen

Det har gått över ett år sedan Virre fick sin egna sadel och sedan dess har han utvecklas mycket positiv. Han är lugnare, tryggare och känns mer bekväm med  att mig på ryggen samt att rätt sadel har gett honom rätt förutsättningar att utveckla sin muskulatur. Det är snart dax för en koll av sadel men även hög tid för Megalo att få en egen sadel. 

Innan jag köpte sadel till Virre var det han som lånade sadel av Megalo men det senaste året har det varit det motsatta. Megalo har fått lånat Virres sadel när jag velat rida i sadel annars har vi främst ridit med en barbacka pad. Målet med att rida med barbackapad har varit att kunna köpa en sadel och snart är vi där.  Vid sadelutprovningen februari år 2019 tog jag ett aktivt beslut att inte köpa någon sadel, för Megalo behövde utveckla sin kropp på flera sätt. Han behövde utveckla musklerna kring manken, bogen, länden och korset. Eftersom han gått så länge med sin problematik i vänster fram så har det givit negativa konsekvenser på stora delar av muskulaturen eftersom hästar är mycket duktiga på att kompensera när det behövs. 

I samråd med sadelutprovaren, som även är tränare inom VBR (Vertikal balanserad ridning) skapade vi en långsiktig plan. Målet var att bygga upp hans mankmuskelatur och överlinje och sedan (förhoppningsvis) kunna köpan en sadel som passar honom och ger honom förutsättningar att röra sig obehindrat även med sadel. Grund konceptet för planen var ”uppbyggande träning” sedan lade jag till en specifik övning, slowwalk i nedförsbacke, samt att jag bestämde själv att skulle börja rida efter grundtanken inom VBR.

Under året har detta gått mycket bra med tanken på alla övriga utmaningar Megalo har. Tack vare att jag har ridit mycket med barbackapaden har han blivit mer rakriktad eftersom det är svårare att flytta mig för det märks direkt. Det är också helt omöjligt för mig som ryttare att sitta och kompensera för det märks också direkt. Han har blivit mer jämn i sin manke, över sin bakdelsmuskelatur samt att vänster bogen har musklat på sig bra. Slowwalken har gjort Megalo mer stabil i sin bakdel samt att han mindre sällan nu ”tappar ett bakben” när han går i nedförs backe. Han är dock forfarande ”sne” i sin manke men vänstersidan början komma ikapp. Med stor sannolikhet kommer han aldrig bli riktigt liksidig med tanken på att hans vänsterfram inte kommer att bli helt återställd. Dock hoppas jag att ju mer vi bygger, ju mer liksidig kan han bli. Det som känns skönt är att rörelsestörningen i vänster fram har minskat och att den vid vissa tillfällen inte syns alls. 

Som ni ser på bilden ovan, om ni tittar på ”mankbilderna” är han fortfarande sned men han har byggt muskler, inte lika ”rakt” något mer. Ser man på bilderna på vänstersidan ser man att ha byggt vid länd och kors. Tittar ni extra noga på den vita fläcken vid manken ser ni att dess placering upplevs förändrad. Det som har hänt är att eftersom han muskat på sig har de vita håren fått en annan vinkel.

Det är mycket kvar att bygga för att han skall använda sin kropp korrekt men med tanken på Megalos problematik är jag mycket positiv till denna utveckling. Visst, det går sakta men som jag skrivit tidigare. Det är inte bara Megalo kropp som skall utvecklas utan även hans psyke skall med i alla bitar och det är inte alltid så lätt.

Under sommaren är alltså planen att vi skall kunna beställa eller köpa en sadel till Megalo. Tid för sadelutprovning skall bokas igen, fick boka om sista pga av Corona Covid 19. Sen hoppas vi att detta skall gå vägen. Ingenting är omöjligt!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: