Återuppbyggnad och igångsättning

Då va äntligen 2020 slut och 2021 har börjat, nu borde det väl bara kunna bli bättre, eller? Jag har tagit den första av två vaccinsprutor mot Covid 19 och jag hoppas innerligt att allt börjar återgå till det normala till sommaren. Om det blir så återstår att se…

I november lyckades Sötnos få en muskelbristning mellan frambenen, efter metacam och massage och tre veckors vila började jag att skritta igång henne igen. Först bara rakt fram längs skogsvägar och efter 1,5 vecka så började vi jobba på lite böjda spår på ridbanan. Då Sötnos visar tydligt om nåt inte känns bra så har jag valt att jobba henne i rätt låg form och inte böja mer än hon accepterar då jag inte vill få ytterligare spänningar, har haft lite svårt att ställa vänster. När jag så småningom började trava på henne så kändes hon riktigt bra, väldigt luftig och fin trav. Hon har återhämtat sej betydligt snabbare än jag räknat med, en muskelbristning kan ta lååång tid på sej att läka. På nyårsafton tog vi vår första galopp på över 7 veckor, nöjd ryttare och ännu nöjdare häst. Trots en ofrivillig vila så har hon denna gång behållt både hull och muskler vilket känns skönt, det tar så ooootroligt långt tid att bygga upp det som fallit bort. Nu har vi t.o.m nåt extrakilo att omvandla till nya muskler 💪

Efter att jag börjat trava igång henne så har vi åkt till ridhuset vid ett par tillfällen för att lösgaloppera lite, nåt som uppskattas mycket.

Efter 6 veckors vila från både tömkörning, ridning och promenader så va det på nyårsafton äntligen dags att hoppa upp på Saga igen, som jag längtat! Då både hennes mor och storasyster (Sötnos) fallit ur när dom vilat så tänkte jag i mitt stilla sinne att jag nu åtminstone har en ”normal” häst som ska kunna vila utan problem. Det gick bra, hon har varken tappat hull (tyvärr 😅) eller muskelmassa, dock har jag upplevt att hon inte gillat vilan så som jag tänkt.. Första veckorna åt hon dåligt inne på kvällarna/nätterna och har sett riktigt olycklig ut. Hon har alltid varit väldigt kelig och mysig men nu har hon blivit übersocial, hade hon kunnat hade hon krupit upp i famnen på en. Står man utanför boxen har hon lagt huvudet över axeln och tryckt en mot boxdörren som om hon velat hålla fast en. Alltid utan att bitas eller nafsa, bara velat mysa i MASSOR. För att bedöva mitt dåliga samvete har hon fått åka till ridhuset en gång i veckan för att springa lös och även hon uppskattar den enkla aktiviteten. Hon har också fått följa med som handhäst vid ett tillfälle när jag skrittat ut, såg så himla ledsen och uttråkad ut när hon stod där i boxen medan jag sadlade och gjorde iordning Sötnos.. I min fantasi skulle vilan få henne att växa och jämna ut sej i kroppen. Och visst har hon växt, men istället för att jämna ut sej växte hon lite till i bak lagomt när framdelen kommit ikapp så nu är hon aningen bakhög, igen..

Tänk er lite högre fram, betydligt mindre mage, rundare rygg och lite större rumpa, då har ni min målbild till sommaren…😅

Nu när båda hästarna börjar komma igång igen gäller det att ha en plan och ett mål, både kortsiktigt och långsiktigt. Sötnos räknas nu som 6 år, min plan för henne är att hon ska jobbas mycket i skritt. Vi ska nöta bakdelsvändningar, skänkelvikningar och halter. Traven är jag för närvarande rätt nöjd med, den kan och ska absolut utvecklas och bli ännu bättre och mer ridbar men det är inte den jag kommer att lägga mest fokus på under våren. Fokus kommer att ligga på skritt och galopp eftersom det hänger ihop. Hennes skritt är riktigt bra, i den ska vi bygga och träna krumelurer. Sötnos har långa bakben och har en tendens att ta i lite väl mycket när hon galopperar och på så vis galopperar hon mer uppåt än framåt för tillfället. Jag önskar inte på något vis att hon INTE ska ha en kraftfull galopp, det kommer att vara super när det ska samlas och göras piruetter och dylikt, men där är vi inte än och i dagsläget vill jag få henne att hitta ett lugn i galoppen. Jag vill att hon ska ta i lagom mycket för att kunna rulla på i en lugn och bärig arbetsgalopp där hon är lätt att jobba. Eftersom tävlingsstoppet troligtvis kommer att fortsätta fram till 30 juni så har vi ändå rätt lång tid på oss att hitta harmonin så det borde inte vara ett orimligt delmål.

Tanken med Saga va tävlingsdebut på hemmaplan i maj men så ser det ju inte ut att bli pga denna jäkla pandemi. Målet nu är att försöka jobba bort alla extrakilon, få henne att våga ta för sej mer i traven samt att befästa galoppfattningarna, det är där störst fokus kommer att ligga i vår. Saga blir lätt spänd och när hon blir det så åker halsen upp, ryggen ner och hon blir väldigt trippig. Får man henne att sänka sej och hitta ett lugn i traven så blir stegen längre och mer kraftfulla. Till skillnad mot  Sötnos så kommer jag att jobba Saga mycket i trav, både i ridning och tömkörning, även mycket över bommar då det hjälper henne att dra upp magen. I galopparbetet kommer fokus att ligga på fattningarna. Tills galoppen blivit mer bärig så kommer jag inte att galoppera nå långa sträckor på ridbanan, där blir det fattning, några språng i galopp, avbrott och sen en ny fattning. I skogen där det går mer rakt fram kommer hon att få rulla på mer i galopp för att sakta bygga upp konditionen.

Oj, nu blev det ett långt inlägg, hoppas ni orkat läsa.. Detta är i alla fall min plan för våren. Jag hoppas innerligt att tävlingarna kommer igång i sommar, jag längtar efter att få tvätta hästen, knoppa manen och åka ut på nya äventyr. Det låter kanske ytligt när en pandemi härjar runtomkring oss, men man kan inte sluta drömma. När denna skit är över vill jag vara redo 💪

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: